Majoren från Mark vill ta befälet över skolan

I Skene är Jan Björklund känd som "Symisas pajk". För TV-tittarna är han en rapp debattör som aldrig missar att såga regeringens skolpolitik. - Vi måste göra upp med -68 års vänsterrevolt då betygen och studentexamen avskaffades, säger han.

ANNONS
|

Jan Björklund bytte Skene mot huvudstaden för en karriär inom försvaret. Men istället för att nöta på Svea livgardes kaserngård tog den förre elevråds-ordföranden plats i Stockholms stadshus efter att först ha blivit ledare för folkpartiet i Stockholm och varit oppositionsråd i fyra år.

Major Björklund tituleras skolborgarråd, han är folkpar-

tiets talesman i skolfrågor och har stakat ut målet.

- Jag vill bli skolminister och lägga om kurs efter den omsvängning som skedde under Palmes och Carlssons tid för 35 år sedan när lärarna skulle bli kompis med eleverna men bara blev osäkra i sin nya roll. På sex år skulle vi kunna få en skola i absolut världsklass.

ANNONS

Han vill att socialdemokraterna lämnar Rosenbad precis som de fick flytta ut från Stockholms stadshus för snart fyra år sedan. Björklund sitter där Mats Hulth residerade.

- Jag övertog hans barskåp, säger Jan, och bjuder på en flaska mineralvatten

Jans pappa Arne var textilarbetare på Wäfveribolaget i 20 år innan han startade eget och blev mattknalle. Arnes Textil lever fortfarande kvar i minnet hos hallänningar och Markbor.

- Många i Varberg och Falkenberg har köpt mattor av pappa på torget.

Arne Björklund, som gick bort för flera år sedan, var en känd ledarprofil inom idrotten och kallades "Symis" efter sin far. Jan, som ofta var med på arenorna kallades ofta för "Symisas pajk":

- Farfar sålde symaskiner, därav namnet, avslöjar Jan.

Björklund junior säger att hemmiljön var borgerlig, trots pappans många år som industriarbetare.

- Kinna och Skene var verkligen rött. Ett socialdemokratiskt fäste, SSU var dominerande. Litet för att revoltera gick jag med i FPU. Jag värjde mig mot sossarnas omhändertagandementalitet och kände sympati för Per Ahlmarks engagemang för den fattiga delen av världen.

Riktig fart tog det politiska arbetet när han blev stockholmare och i mitten av 90-talet tillfrågades om han ville bli fritidspolitiker i skolstyrelsen.

ANNONS

På tjänsterummet med utsikt över Riddarfjärden står en blåklintsfärgad cykel, böcker och blommor - presenter från 40-årsdagen.

- Cykeln fick jag för att inte gubba till mig.

Han har nyligen även firat sonens ettårsdag och beskriver lyckan då han och hustrun hämtade Jesper i Sydkorea och känslan att gulla med den lille. Jodå, det har blivit tre månaders pappaledighet.

- Men det blir svårare nu när det blir valrörelse.

Hans r i ordet valrörelse och uttalet av 40 avslöjar att han är från Mark.

Jan Björklund beskylls av motståndarna för att ha flyttat den skolpolitiska debatten ett halvt sekel tillbaka i tiden. Hans betygsiver påstås ha lett till en ökad ekonomisk, utbildningsmässig, könsmässig och etnisk segregation.

Kommunala skolor skall, om Björklund får sin vilja igenom, underkännas om de inte håller måttet, precis som det ställs krav på friskolorna. I Stockholm har antalet privatskolor ökat till 15 procent (rikssnittet är fyra). Kritikerna anser att han vill stämpla vissa elever som misslyckade.

- Det är de svagaste eleverna som blir lidande om vi inte ställer krav på kunskap och disciplin. Sverige ligger näst sist när det gäller lugn och ro i skolan.

ANNONS

Han är engagerad och beslutsam. Studiedisciplin, lärare som sätter gränser och har auktoritet utan att vara auktoritära är sådant han återkommer till. Han beklagar att motståndarna gett ordet en negativ klang.

- Lärare och elever stöttar mig. Skolverket, vissa politiker och beslutsfattare på lärarhögskolorna motarbetar. Men jag kommer inte att ge upp.

Påverkar gör han genom borgerlig skolpolitik i Stockholm och i offentliga debatter. Och opinionssiffrorna kommenterar han så här:

- Före valdagen har inget parti en enda röst.

Hans eget avgångsbetyg låg på 3,5 i snitt.
Jan Björklund

Skolpolitik à la Jan Björklund

Om Jan Björklund blir skolminister:

ANNONS