FÖRSLAG till BOENDE. Arkitekten Pål Ross ska rita bostäderna åt dem som köper tomter i området. Detaljplanen tillåter 250 kvadratmeter byggyta och sex meters takhöjd. Husägarna får 40–100 meter till stranden. Skiss: Pål Ross
FÖRSLAG till BOENDE. Arkitekten Pål Ross ska rita bostäderna åt dem som köper tomter i området. Detaljplanen tillåter 250 kvadratmeter byggyta och sex meters takhöjd. Husägarna får 40–100 meter till stranden. Skiss: Pål Ross

Lyxvillor planeras vid Öresjön

Vad sägs om att köra in genom en pampig grind och fram till en jättevilla med strålande utsikt över Öresjön? Så kan det bli för dem som köper hus när lyxbilsförsäljaren Torbjörn von Braun ger sig in i bobranschen.

ANNONS
|

Detaljplanen för Övre Krok vid Öresjön överklagades i flera vändor men är nu fastlagd.

– Jag har legat lite lågt hittills. Men nu tror jag inte att det kan bli fler överklaganden, säger Torbjörn von Braun.

Han är mest känd som vd för von Braun Sports Cars, som har huvudverksamheten i Skene (med bra skyltläge vid 41:an vilket förbipasserande brukar notera). Det var tillfälligheter som gjorde att han nu även blir verksam i bobranschen.

– Jag var ute och letade tomt till mig själv, och så fick jag inte köpa tomten utan hela området.

Sju tomter planeras, till en kostnad av cirka en miljon kronor vardera. De kommande köparna får punga ut med mellan fem och 15 miljoner kronor totalt för tomt och hus.

ANNONS

Villorna ska ritas av arkitekten Pål Ross. Han är känd för stora hus med pampigt utseende och rundade former.

År 2010 hoppas Torbjörn von Braun att de första villorna ska stå klara. Några intressenter finns redan.

– Det här är ett fint område med utsikt över rätt sida av kommunens största sjö. Det är nära till centralorten - och till Landvetter. Husköparen kan vara någon som är verksam i London, men är här tre dagar i veckan eller så.

Alla som anländer via bilvägen ska köra genom en pampig entrégrind som utgör den enda infarten till alla villor. I områdesbeskrivningen utmålas detta som en framtida möjlighet att hägna in området och bevaka det, så att det blir ett så kallat "gated community".

Behövs det i Sverige?

– Det är ju inget som har kommit hit ännu. Men i till exempel Spanien ser man det ofta. Dagens Industri gjorde en undersökning som visade att var tredje person skulle vilja bo så. Vi har velat tänka ett steg längre när vi planerade.

Helikopterplatta finns också inplanerat?

– Ja, det är väl lite kaxigt! Sedan får vi se vad det finns för regler som gäller landning i villaområden när det kommer till sin spets…

ANNONS

”För dem som väljer att lägga lite extra på sitt boende är det av största betydelse att fastigheter i samma område håller en likvärdig standard. /…/ Vi har därför valt att sätta ramar och välja deltagare i projektet med omsorg. /…/ Tomt och husprojekt säljs därför med fri prövningsrätt.”

ANNONS