Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Larvsprutande fluga attackerade bärplockare

Paret Ekvall blev attackerade av en larvsprutande nässtyngfluga i bärskogen.

I söndags var Peter och Helen Ekvall ute och plockade blåbär i skogen mellan Svenljunga och Skene. En varm och skön dag som gjord för bärplockning – om det nu inte hade varit för den där irriterande insekten som förföljde dem.

– Den påminde mycket om en humla, men den betedde sig väldigt underligt. Den flög efter oss i närmare en timme och jag slog efter den fyra fem gånger. Jag misstänkte att det kunde vara älgens nässtyngfluga, som jag läst om men aldrig sett, säger Helen Ekvall, som är biolog.

Hennes man Peter hade händerna fulla med hink och att plocka bär och rätt som det var gick insekten till attack mot hans ögon och sprutade ut något. Han ropade till sin fru att ta fram kameran så att de kunde zooma in var det var.

– Det var ju tur att han hade glasögon på sig. Och när vi zoomade in den fyra till fem millimeter stora vita massan på glaset kunde vi se att larverna rörde på sig. Det var lite läskigt. Efter vad jag läst så gör det mycket ont att få de här larverna i ögat, säger Helen Ekvall.

– Vad jag vet så är detta väldigt ovanligt och att det bara är älgar som brukar råka ut för dem. Men den kanske kände av vår kroppsvärme och såg att det blänkte i glaset på glasögonen, säger hon.

Att råka ut för en aggressiv förföljande älgens nässtyngfluga i Västsverige är helt unikt.

– Det är ett spännande fynd. Det var synd att de inte fångade in nässtyngflugan så man kunde få se vilken sort det var. Det har gjorts tidigare fynd längs Norrlandskusten och i Mellansverige, men det har aldrig rapporterats något fynd i Västsverige tidigare vad jag vet, säger Charlotte Jonsson, entomolog på Naturhistoriska museet.

De första rapporterna om älgens nässtyngfluga kom för cirka 30 år sedan, då insekterna började sprida sig norrifrån och söder ut i landet. Men inte så långt ner som till Västra Götaland.

– Jag har läst om en person som ska ha fått larver insprutade i ögat 2011 i Dalarna. Men det är mycket ovanligt. Och jag tror att den här älgens nässtyngfluga helt enkelt gjorde ett misstag och tog fel när den började följa efter dem och sedan sprutade larver på glasögonen, säger Charlotte Jonsson.

Normalt sprutar älgens nässtyngfluga in larverna i älgarnas näsor, som sedan sprider sig ner till halsarna där de ligger och vilar och växer under hela vintern tills älgarna hostar upp dem.

– Jägare har hittat en del i fällda djur, och det har förekommit att unga älgar har fått störningar av dem, säger Charlotte Jonsson.

Och paret Ekvall, kommer de alltid att ha på sig glasögon till skydd i bärskogen framöver?

– Jo, haha, kanske det, säger Helen Ekvall.