Landet, stranden eller bruket – tre glassiga miljöombyten

Klassiska kulor på landet, vegansk glasslunch i sanden eller fruset hantverk i nytt stuk på hippt bruk. Här är tre kalla stopp med olika omgivningar.

ANNONS
LocationVeddige, Varberg, Apelviken||

Glasslunch på stranden

Var: Eco Vibes i Apelviken

Miljö: Strandbohemer, surfare och soldyrkare passerar på trärampen som skär mellan dynorna. Sittplatserna är få i anslutning till den grönvita serveringsvagnen – det handlar mer om att hitta sig en egen oas i viken för glassförtäring.

Glassen: Innehavaren till den runda serveringslådan, David Hellman, tröttnade på att fara till Göteborg för glassens skull. Han tog sina frusna favoriter från tillverkaren Sophies Raw till Apelviken. Nu serverar han en trerätters vegansk glasslunch genom luckan.

– Det gick förbi en mor och en dotter som sa att de skulle äta glass efter lunchen. Då ville jag göra glasslunch till en grej. Det är mycket nötter och protein som är mättande och nyttigt, säger David Hellman.

ANNONS

Presentation: Pinnar bär raw food-glassarna som varierar mellan ovala och konkava i formen.

På landet

Var: Viskadalens Gårdsglass. Fyra kilometer nordost om Veddige.

Miljö: En ko till kulglassen? Kornas romande från intilliggande hagar är som ljuv ”mu-sik” för gästerna som slagit sig ner på den kolossala trädgårdsserveringen.

Glassen: Sedan 2012 har gårdens egna kor försett glasshantverkarna med mjölk och grädde. Smaker som kola, hallon/lakrits, rabarber och jordgubb skopas frekvent upp. Klassikern är av mer naturell karaktär.

– Det är bara något så enkelt som ägg, socker, mjölk och grädde, säger Jenny Alfredsson på Viskadalens Gårdsglass om favoriten gräddglass.

Presentation: Rån eller bägare.

Anrik industrimiljö

Var: Konditoributiken på Brukstorget

Miljö: Vingslagen från Varbergs industrihistoria framträder i tegelfasader och stora välvda fönster.

Glassen: Innovativa smaker som espresso, rocky road och bubbelgum delar menyn med mer beprövade klassiker. Bästsäljaren faller dock inte glassmakaren Sóley Gudbjörnsdóttir i smaken – men kunderna är av annan uppfattning.

– Jag gillar inte saltlakrits alls. Men jag testade att göra en glass med den smaken, och märkligt nog är den det som går åt mest, säger hon.

Presentation: Som tillval serveras den egentillverkade glassen i en bubbelvåffla i något som kan liknas vid en middag för två.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS