Stor skolbrand i Laholm

På söndagskvällen larmades räddningstjänsten om en brand på Campus Laholm som hotade Osbecksgymnasiet och Lagaholmsskolan. Branden har varit omfattande och en skollokal brann ned till grunden.

ANNONS
|

Högstadieskolan Lagaholmsskolan och Osbecksgymnasiet är två sammanbyggda enheter. Branden bröt ut i en byggnad som ska ha varit lokal för administration för gymnasiet.

– Det började som ett automatiskt brandlarm och när vi kom dit var elden ända upp till taket, berättade Peter Karlborg, räddningstjänstens inre befäl, på söndagskvällen.

Branden beskrevs som omfattande och tidigt i släckningsarbetet valde räddningstjänsten att låta byggnaden brinna ned och fokusera på att skydda intilliggande lokaler då det fanns risk att branden skulle sprida sig.

– Samtliga enheter är på plats och jobbar för fullt. Grävmaskinen är på plats och gör begränsningslinjer i byggnaden för att begränsa brandspridningen. De river av en bit av den friska byggnaden för att branden inte ska ta sig vidare, sade Peter Karlborg vid 21-tiden.

ANNONS

Utreds som misstänkt mordbrand

Som mest var räddningstjänsten på plats med omkring 40 personer. Släckningsarbetet pågick in på natten och en enhet var fortfarande på plats på måndagsmorgonen.

– De delar som inte brunnit står kvar. Alla begränsningar som vi skapade i går för att inte få någon spridning har lyckats, uppdaterar Peter Karlborg tidigt på måndagsmorgonen.

Har resterande byggnader klarat sig utan skador?

– Det kan säkert vara rökskador i en stor del av byggnaderna, åtminstone i angränsade delar.

Än är det oklart vad som orsakat branden. Man uppger att ingen person har kommit till skada i samband med branden. Polisen har meddelat att branden kommer utredas som misstänkt mordbrand.

– Det rubriceras som mordbrand när det handlar om stora värden alternativt att det är en plats som människor brukar visats på. Det är okänt vad som orsakat branden men det kommer göras en teknisk undersökning, säger polisens presstalesperson Anna Göransson på måndagsmorgonen.

Elever anvisas till distansundervisning

– Det verkar som att branden har startat i Osbecksgymnasiet och sedan spridit sig mot Lagaholmsskolan, berättade Maria Plenell, rektor för Lagaholmsskolan, som var på plats på brandplatsen på kvällen.

Den byggnad som varit centrum för branden och som nu får brinna ned rymmer lokaler för administration för gymnasiet. Den har också rymt projektet Jobb Laholm.

ANNONS

– Dessa lokaler går det kanske att undvara. Men det finns en stor risk att det blivit rökskador i det övriga delarna, där vi har elever, säger Roland Norrman (M), kommunråd i Laholm som under söndagseftermiddagen också skyndade sig till brandplatsen, för att få en egen ögats uppfattning om ödeläggelsen.

Han anger att branden, och konsekvensen av den, kommer att kräva insatser och tidsutrymme då tjänstemän och politiker samlas under måndagen.

370 elever på Lagaholmsskolan och 490 elever på Osbecksgymnasiet samt elever på vuxenutbildningen påverkas av branden. Laholms kommun har meddelat att samtliga elever kommer undervisas på distans åtminstone under måndagen och tisdagen.

ANNONS