BMW-förare försökte backa på polis med dragen pistol

Den 23-årige BMW-föraren har kört ifrån polisen otaliga gånger. När han försökte backa på en polisman i centrala Laholm tog det roliga slut. Nu har domen fallit.

ANNONS
LocationLaholm||

En annan polis som vittnade under rättegången berättade att den 23-årige laholmaren har ett vanemässigt beteende att försöka köra ifrån polisen. Enligt polisens uppfattning vill han att de ska jaga honom.

”Det har hänt mer än tio gånger”, uppgav polisen.

Flera gånger hade det kunnat sluta riktigt illa och poliserna har fått ge upp jakten. BMW:n har i vansinneshastigheter över 100 kilometer i timmen skurit kurvor och kört om på övergångsställen inne i tätorten.

Polisen kastade sig åt sidan

21 maj förra året försökte två poliser stoppa den körkortslöse bilföraren i centrala Laholm. En civil polisbil blockerade hans väg på Trädgårdsgatan. BMW:n började då backa, i riktning mot en civilklädd polisman som ställt sig mitt på vägen på ett övergångsställe och signalerade stopp med armen.

ANNONS

Med motorn på högvarv fortsatte BMW:n backa i full hastighet rakt mot polismannen, som drog sitt tjänstevapen. Bilen gjorde ingen ansats att stanna. Polisen räddade sig i sista stund genom att hoppa undan.

När BMW:n for förbi krossade polismannen sidorutan med kolven på sin pistol.

Bilen backade vidare rakt ut i korsningen Östertullsgatan/Nybergs lid och girade skarpt. Där fick flyktförsöket ett abrupt stopp. Den efterföljande polisbilen prejade BMW:n i sidan. Föraren hoppade ut och började springa, men gav upp inför pistolhot och greps.

Hävdade nödsituation

23-åringen uppgav vid rättegången att han inte uppfattat att de civilklädda männen var poliser. Han hävdade att det fanns en hotbild mot honom och att han befann sig i en nödsituation.

Inte trovärdigt, tycker Halmstads tingsrätt. 23-åringen borde känt igen polismannen sedan tidigare och dessutom förstått av omständigheterna att det var ett polisingripande.

23-åringen döms för bland annat försök till grov misshandel, två fall av vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

Straffvärdet är tio månaders fängelse, men rätten ser inga särskilda skäl att befara mannen ska begå nya brott. Påföljden blir därför villkorlig dom och samhällstjänst i 220 timmar. Mannen ska också betala 7 000 kronor i skadestånd till polismannen.

LÄS MER:Bilförare åtalas för försök att backa på polis

ANNONS