Trafikolyckan inträffade på ett övergångsställe i centrala Båstad. Det var dagsljus, torr vägbana, fri sikt och bilföraren från Laholm hade solen i ryggen. Janerik Henriksson/TT, Johan Nilsson/TT
Trafikolyckan inträffade på ett övergångsställe i centrala Båstad. Det var dagsljus, torr vägbana, fri sikt och bilföraren från Laholm hade solen i ryggen. Janerik Henriksson/TT, Johan Nilsson/TT

88-åring körde på gående – ”flög som en docka”

En kvinna flög 20 meter i luften och skadades svårt när hon blev påkörd på ett övergångsställe. Den 88-åriga bilföraren från Laholms kommun såg inte henne komma.

ANNONS
LocationLaholm||

Trafikolyckan inträffade på Köpmansgatan i centrala Båstad 25 juni förra året.

Gångtrafikanten, en kvinna i 70-årsåldern, var i färd med korsa vägen på ett obevakat övergångsställe. Bilar på andra sidan stannade, men 88-åringen såg inte kvinnan komma och körde rakt på henne utan att bromsa.

Påkörd flög ”som en docka”

– Oj, det här kommer inte gå bra, hann ett vittne tänka. Han beskriver den fasansfulla påkörningen med orden ”hon flög som en docka”.

Kvinnan slungades upp i luften, flög över två bilar och landade drygt 20 meter längre bort, där hon så när kördes över av en tredje bil.

Hon slogs medvetslös, fick blödningar i hjärnan och frakturer på halskota, skalle och bäcken.

ANNONS

Vårdslöshet i trafik

Bilföraren, en 89 år gammal kvinna från Laholms kommun, åtalades och har nu dömts för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Plötsligt kom en kvinna flygande från ingenstans

Förare i andra bilar vittnade om att det var fri sikt, men att 88-åringen inte verkade reagera. Hon fortsatte att köra en bra bit efter olyckan innan hon stannade.

Borde sänkt hastigheten

Hon ansåg själv inte att hon varit oaktsam. Vid rättegången sade hon att ”plötsligt kom en kvinna flygande från ingenstans”.

Helsingborgs tingsrätt anser att kvinnan inte varit tillräckligt uppmärksam. Även om hon hållit sig inom rådande hastighetsbegränsning, 40 kilometer i timmen, borde hon med tanke på trafikförhållandena på platsen ha anpassat hastigheten.

Påföljden blev 50 dagsböter på totalt 3 500 kronor.

LÄS MER:21-åring misstänks för dödsolyckan – har fått advokat

LÄS MER:Passagerare död efter bil krockade med hus

ANNONS