Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Cykling utan ålder startar i Varberg

Äldre ska få känna vinden i håret igen. Det är målet med Röda korsets projekt Cykling utan ålder. Men först och främst behöver cykeln ett hem.

Cykling utan ålder är ett ideellt projekt där frivilliga cykelpiloter tillsammans med kommuners äldreboenden ser till att äldre kommer ut på cykelturer. Numera finns projektet över hela landet och Varberg har nyligen fått sin första cykel, skänkt av Svenska Röda korset.

Via Cykling utan ålder sammanförs frivilliga som vill agera piloter med pensionärer som vill åka på cykeltur.

– De äldre får se havet, uppleva strandpromenaden och kanske träffa gamla bekanta. Det blir en stor upplevelse för dem, säger Marianne Bengtsson, frivilligledare i besöksverksamheten på Röda korset.

Till att börja med riktar projektet in sig mot Östergårdens äldreboende, men fler kan få möjlighet att haka på i framtiden.

– Vissa orter har fler än en cykel. Vi är precis i uppstarten och får väl se hur det tas emot, om det behövs fler cyklar och kanske även fler sponsorer för att det ska fungera på sikt, säger Peter Björck, verksamhetsledare på Röda korset i Varberg.

Behöver boende

Han konstaterar att det i nuläget behövs fler cykelpiloter och att lastcykeln behöver någonstans att bo.

– Vi behöver ett förvaringsutrymme och då gärna någonstans i närheten av Östergården. I och med att cykeln är så bred går den inte in genom en vanlig dörr utan det behöver vara ett rejält cykelförråd eller ett garage. Den som har något att erbjuda får gärna kontakta oss, säger Peter Björck.

Inger Andersson ser fram emot att bli cykelpilot i sommar.

– Jag gick in som volontär i Röda korset för ett drygt år sedan. Sedan blev jag uppringd och tillfrågad om jag ville hoppa på det här. Jag är pigg på det mesta. Det ger så mycket tillbaka. Man kan ju själv tänka sig att när man sitter där på ett äldreboende så vore det väl roligt att någon tar med en på en cykeltur, säger hon.

Får utbildning

De som anmäler sig till att bli cykelpiloter får en digital utbildning och sedan får de en instruktion kring hur cykeln fungerar.

Cykeln ser ut som en cykeltaxi från sydostasien. Framtill finns en sittsoffa med liten sufflett och plats för två sittande. Själva framdrivningen får hjälp av ett elmotorpaket och hojen har både skivbromsar och fast belysning.

– Cyklingen är inte ansträngande. Det handlar om att göra en social insats och ha trevligt, säger Berit Aronsson på Röda Korsets besöksgrupp.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten