Besviken. Motionsslingan i Veddige går att använda, men Lars Danielsson är besviken över att kommunen fortfarande inte har röjt upp kring spåret.
Besviken. Motionsslingan i Veddige går att använda, men Lars Danielsson är besviken över att kommunen fortfarande inte har röjt upp kring spåret.

Lång väntan för motionärerna i Veddige

Rotvältor och ris ligger kring spårets båda sidor. Motionsslingan i Veddige blev lovad upprustning – sedan slutade kommunen att svara.

ANNONS
|

"Det måste vara frost i marken". Först när det blev tjäle skulle kommunen komma och städa undan rotvältor och ris. Det var i september i fjol som kommunen svarade på en insändare i Hallands Nyheter och förklarade varför de ännu inte hade rensat upp kring motionsslingan i Veddige. Tjälen kom, men ingen från kommunen. Och riset ligger kvar.

Till följd av en storm för fyra år sedan slets träden upp och grenar spreds över banan. Bäcken som brukade rinna intill slingan är nu övertäckt av grenar och ris.Veddigebon Lars Danielsson är en av de boende intill slingan. Han har genom flera mejl och samtal försökt få dit någon som röjer upp. Men sedan kommunens insändarsvar i september har det varit en ensidig korrespondens från Lars sida.

ANNONS

– Om detta hade varit inne i stan, hade det inte sett ut såhär. Det är ett som är säkert, säger han.

Jenny Bergström, avdelningschef på hamn- och gatuförvaltningen, menar att det finns mycket naturmark i kommunen där det behöver vara frost för att marken ska hålla att köra på. Det har under vintern gjorts insatser i Tvååker och Bua, men det saknas resurser att vara överallt just när det är tjäle.

– Vi har ju som policy att vi försöker ta ut så lite som möjligt ur skogen. Kommunen vill öka den biologiska mångfalden, säger Jenny Bergström.

I detta fallet har entreprenören kört ihop riset och grenarna i större högar, vilket gör att det tar längre tid för naturen själv att ta hand om det.

– Vi prioriterar där vi ser det största behovet. Att Veddige har bortprioriterats beror inte på att det är landsbygd, utan på att behovet varit större någon annanstans.

Lars Danielsson säger att han är medveten om att kommunen har mycket att sköta. Samtidigt är det kommunen som har anlagt banan och därmed också borde sköta den, i hans mening.

– Det ser bedrövligt ut. Man ska inte gnälla i onödan, men någon gång tycker jag att de kan prioritera oss här på landet.

ANNONS
ANNONS