Lågstrålande zon kan bli verklighet

Mark kan komma att få ett område reserverat för elöverkänsliga. Politikerna i kommunstyrelsen svängde och stödjer en vidareutredning av frågan.

ANNONS
|

MARK. Miljöpartisterna Kristina Hasselblad och Lars-Olof Sandberg föreslog i en motion år 2006 att ett område i Mark skulle utses till "lågstrålande zon". Där skulle elöverkänsliga kunna söka sin hemvist, fjärran mobilmaster och trådlösa nätverk.

Förslaget fick nej av beredande tjänstemän och i kommunstyrelsens arbetsutskott nyligen. Men i kommunstyrelsen svängde opinionen.

- Jag var en av dem som drev på för att vi ska se vad kommunen kan göra, inom vårt ansvarsområde, säger Barbro Petersson (s).

- Alla partier var överens om att det är en knölig fråga. Men på något sätt kanske vi kan möta dem som är elöverkänsliga. Det finns många frågetecken kring det, men vi stänger inte dörren, säger kommunalråd Margareta Löfgren (m) som tillägger att Kristina Hasselblad hade alla med sig i kommunstyrelsen.

ANNONS

Nu skickas förslaget på återremiss till utredarna som får komma tillbaka till politikerna med bättre idéer.

Barbro Petersson och Margareta Löfgren ser rent-av framför sig att Mark skulle kunna locka till sig elöverkänsliga från andra kommuner om ett område kan fredas från strålning så långt möjligt.

ANNONS