Kladdkaka en klassiker som är lätt att variera

Någon form av kladdkaka har nog de flesta ätit någon gång – och kanske även bakat. Signifikant för en kladdkaka är att den ska vara just kladdig, nästan så att man tror att den inte är färdiggräddad när man tar ut den från ugnen. Ett tips är att grädda din kladdkaka dagen innan och sedan låta den stå till sig i kylskåp över natten. Kladdkakor går att variera i det oändliga och här nedan hittar ni mina favoriter: en mer traditionell kladdkaka, en ljus och syrlig variant samt en med Daim och jordgubbar.

ANNONS
|

Följ Marie Lind på:

Bloggen: hemmabageriet.se

Instagram: @hemmabageriet.se

Ljus kladdkaka med citronmousse (8-10 bitar)

Ingredienser:

Kakan:

100 g smör

3 dl strösocker

3 ägg

100 g philadelphia

2 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 krm salt

Topping:

Zest från 1 citron

2-3 msk citronsaft

75 g philadelphia

150 g rumstempererat smör

2 dl florsocker

Gör så här:

1. Kakan: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Klä en avlång bakform (cirka 30 x 10 centimeter) med bakplåtspapper.

2. Smält smör på medelvärme i en kastrull.

3. Vispa ihop ägg och strösocker lätt, för hand. Rör ihop med smör och tillsätt philadelphia.

4. Sikta ner resterande ingredienser och rör runt till en klumpfri smet.

ANNONS

5. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kakan ska vara fast i kanterna och kladdig/dallrig i mitten. Låt kakan svalna och ställ in i kylskåp i minst 2 timmar (gärna över natten).

6. Topping: Vispa upp smöret med elvisp tills det blir riktigt fluffigt. Tillsätt resterande ingredienser och vispa ytterligare tills det är spritsbart. Spritsa (eller klicka) ut som toppar på kakan.

Kladdig kladdkaka med vaniljgrädde (8-10 bitar)

Ingredienser:

Kakan:

150 g smör

150 g mjölkchoklad

2 dl strösocker

3 ägg

2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

0,5 dl kakao

1 krm salt

Tillbehör:

2,5 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

Lite florsocker (går att utesluta)

Gör så här:

1. Kakan: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform.

2. Smält smör och choklad på medelvärme i en kastrull.

3. Vispa ihop ägg och strösocker lätt, för hand. Rör ihop med smör/choklad.

4. Sikta ner resterande ingredienser och rör runt till en klumpfri smet.

5. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Kakan ska vara fast i kanterna och kladdig/dallrig i mitten. Låt kakan svalna och ställ in i kylskåp i minst 2 timmar (gärna över natten).

ANNONS

6. Tillbehör: Pudra kakan med florsocker. Vispa upp grädde och vaniljsocker till ett lätt fluff.

Daimkladdkaka med fluff och jordgubbar (10-12 bitar)

Bild: Marie Lind

Ingredienser:

Kakan:

125 g smör

100 g daim

1,5 dl rörsocker

3 ägg

2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

0,5 dl kakao

Dekor:

100 g daim

150 g philadelphia

10-12 st färska jordgubbar

Gör så här:

1. Kakan: Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform.

1. Hacka daimen i småbitar och smält ihop med smör på medelvärme i en kastrull.

2. Vispa ihop ägg och rörsocker fluffigt och luftigt med elvisp.

3. Sikta ner de torra ingredienser i ägg- och sockerfluffet. Tillsätt smör/choklad och rör ihop allt till en smet.

4. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Kakan ska vara fast i kanterna och kladdig/dallrig i mitten. Låt kakan svalna och ställ in i kylskåp tills den är helt kall.

5. Dekor: Finhacka daim (lagom fint så att det fortfarande blir lite crunch). Vispa upp philadelphia. Häll i den hackade daimen, fortsätt vispa till en krämig topping och dekorera sedan kakan. Avsluta med färska jordgubbar (eller andra bär som du tycker om).

ANNONS