Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KD:s starke man i Kungsbacka, Niklas Mattsson, blir ny ordförande i Synskadades Riksförbund.
KD:s starke man i Kungsbacka, Niklas Mattsson, blir ny ordförande i Synskadades Riksförbund.

KD:s Niklas Mattsson lämnar politiken – blir ny bas för Synskadades Riksförbund

Kristdemokraternas starke man i Kungsbacka, Niklas Mattsson, lämnar politiken för att bli ny ordförande i Synskadades Riksförbund.
– Detta är också ett förtroendeuppdrag, men nu får jag påverka från ett annat håll, säger han.

Kristdemokraten Niklas Mattsson har varit politiskt aktiv i Kungsbacka i 30 år. Han har varit KD:s starke man i fullmäktige och haft flera tunga uppdrag i Region Halland. Samtidigt har Mattsson, som är synskadad sedan födseln, haft ett lika lång engagemang inom Synskadades riksförbund. Nu har han valts till förbundsordförande vid organisationens pågående kongress. Det innebär att han kommer att lämna sina politiska uppdrag.

– Jag är stolt och glad att jag fick medlemmarnas förtroende. Detta är ett heltidsuppdrag, och därför kommer jag att lämna mina politiska uppdrag. Det är klart att det känns lite konstigt, jag har varit politiskt aktiv sedan 1991, jag har nog inte hunnit landa i detta ännu, säger han.

Värdefulla kunskaper

Mattsson har fram tills nu varit vice ordförande för organisationen Synskadades Riksförbund och ordförande för Synskadade Halland. Som ny riksordförande väljs han för en mandatperiod fram tills 2024.

– Jag tror att kongressen sett mina kunskaper som värdefulla och att jag är bra på att lyssna och ta tillvara på människors tankar och idéer. Mycket av arbetet kommer att ske från Stockholm och Enskede men som ordförande kommer jag att lägga mycket tid på att besöka våra lokalföreningar ute i landet. Det känns väldigt stimulerande att få det här uppdraget, säger han.

Mycket att jobba med

Som ny ordförande vill han sätta fokus på att hindra att synskadade hamnar på efterkälken i den digitala utvecklingen.

– Det är mycket som ligger framför oss och många saker att jobba med. Att se till att synskadade inte hamnar i utanförskap på grund av digitaliseringen är en av våra främsta uppgifter, säger Niklas Mattsson.

Också på hemmaplan har Mattssons haft ett intensivt engagemang i frågor som rör synskadade. Han har varit drivande i flera lokala kampanjer för att öka tillgängligheten på gator och torg och han har ofta kritiserat arbetet i fullmäktige, när de missat att ta hänsyn till att alla politiker inte är fullt seende.