Tumult på gränsen. Barn och vuxna skrek i trängseln på den lokala tågstationen i Tovarnik i östra Kroatien i går, dit mängder av flyktingar kommit för att hitta en ny väg till EU. Väntan på buss och tåg blev lång i hettan och kravall­polis sattes in för att hålla tillbaka trötta och desperata människor.
Tumult på gränsen. Barn och vuxna skrek i trängseln på den lokala tågstationen i Tovarnik i östra Kroatien i går, dit mängder av flyktingar kommit för att hitta en ny väg till EU. Väntan på buss och tåg blev lång i hettan och kravall­polis sattes in för att hålla tillbaka trötta och desperata människor.

kaotiskt vid gränserna

Stationen i Tovarnik i Kroatien har blivit ännu ett etappmål för flyktingar som tvingas söka en omväg till EU. I går bröt kaos ut när kravallpolis försökte hålla ordning i trängseln.

ANNONS
|

Sedan Ungern stängde sina gränser söker sig tusentals migranter och flyktingar andra vägar.

Österut över Rumänien är en möjlighet, men det kan sluta i Ungern igen, enligt bedömare. Bosnien är ett svårare alternativ. Mindre grupper ska ha börjat resa från Grekland till Albanien och vidare till Italien.

Men det är riskfyllt i farliga vatten och statistiken är skrämmande. Över 2 600 migranter har dött i Medelhavet sedan i januari, enligt den internationella organisationen för migration, IOM.

De flesta tycks nu istället söka sig västerut från Serbien till Kroatien via stationen i Tovarnik. Kaotiska scener utspelade sig när polisen försökte hålla tillbaka hundratals människor, frustrerade över att ha väntat i timmar i värmen på att få komma vidare, rapporterade BBC.

ANNONS

En grupp på omkring 500 människor började gå mot Zagreb, men stoppades av polisen, enligt kroatiska myndigheter.

Det kroatiska inrikesdepartementet uppger att 6 200 personer kommit från Serbien på ett dygn och landets hälsominister uppskattar att ytterligare minst 20 000 väntas anlända under de närmaste fjorton dagarna.

De nya flyktvägarna går mot huvudstaden Zagreb eller direkt till Slovenien för att, hoppas flyktingarna, kunna ta sig vidare till Österrike. Men i går förklarade den kroatiske inrikesministern Ranko Ostojic:

–Kroatien kommer inte ha möjlighet att ta emot fler.

De som sitter fast och måste söka en ny rutt norrut nås av nyheter om att allt fler länder inför tillfälliga gränskontroller för att få kontroll på en situation som redan är ansträngd.

Vid gränsen mot Makedonien i norra Grekland passerar flera tusen människor varje dygn, i en fortsatt flyktingvåg utan uppenbart slut. Rekordet är över 7 000 nyanlända på 24 timmar.

Därifrån går huvudströmmen mot Serbien och, tidigare, Ungern. Men nu är Kroatien en annan utväg.

Samtidigt kom i går uppgifter om att Bulgarien sätter in soldater vid gränsen mot Turkiet för att stoppa flyktingar därifrån. Enligt den turkiske försvarsministern har 660 flyktingar försökt ta sig över gränsen på ett dygn, men återvänt när de insett att gränsen är hårt bevakad, rapporterar Reuters.

ANNONS

I går skrev Slovenia Times på nätet, att en grupp på 21 flyktingar från Afghanistan och Iran påträffats vid gränsen mot Österrike och att de återbördats till Ungern.

”Ungrarna accepterade dem utan vidare”, säger polisen Boris Ramot.

Migranterna gjorde inget motstånd, hävdar han:

”De sa att det kändes okej i Slovenien. De mådde inte dåligt i Ungern heller, men de ville till Tyskland.”

Polisen fann bevis för att de kommit via Ungern, Serbien, Makedonien och Grekland.

När nu så många flyktingar väntas till Slovenien, har landets premiärminister Miro Cerar slagit fast att landet kommer att följa reglerna för Schengensamarbetet, det vill säga fri rörlighet utan passkontroller inom medlemsländerna. Men tillfälliga gränskontroller får införas.

EU-kommissionen vill att övriga EU-länder ska förpliktiga sig att emot 120 000 flyktingar från Grekland, Ungern och Italien.

Vid en omröstning om förslaget i går fick förslaget parlamentarikernas stöd med 372 röster för och 124 emot.

Det återstår att se vad det betyder.

Under press hålls på onsdag i nästa vecka ett nytt EU-toppmöte i Bryssel för att hitta en lösning på krisen.

ANNONS

EU-parlamentets majoritet står bakom EU-kommissionens förslag om fördelning av flyktingar. Enligt detta ska 120000 nyanlända asylsökande fördelas från Grekland, Ungern och Italien till övriga EU.

Antalet för varje land är uträknat med hänsyn till ländernas storlek, ekonomiska styrka, arbetslöshet och tidigare asylmottagning. För svensk del handlar det om 4469 personer – 581 från Italien, 1877 från Grekland och 2011 från Ungern.

Endast personer från länder varifrån minst 75 procent av de asylsökande i genomsnitt får positiva besked berörs. Det innebär främst människor från Irak, Syrien och Eritrea.

Det ska vara obligatoriskt för alla att delta i. Irland, Danmark och Storbritannien har på grund av sina undantag från EU:s rättssamarbete rätt att stå utanför. (TT och GP)

ANNONS