”Ju tidigare man sätter in en behandling desto bättre”

Det finns en sak som alla kvinnor borde veta om sina kroppar – men som långt ifrån alla känner till. Utan förebyggande åtgärder kan det bli omöjligt att genomföra ett samlag efter menopaus. Släng eventuell blyghet över bord och följ med ner under bältet tillsammans med gynekolog Sarah Nejdet.

ANNONS
|

Låt oss börja med det rent fysiska som händer i underlivet i samband med klimakteriet. Att kvinnor då får skörare slemhinnor är snarare regel än undantag. Gradvis blir även själva slidan tunnare och torrare, eftersom elasticiteten i vävnaderna minskar.

– Det beror på att produktionen av östrogen avtar kraftigt. Problemen kommer ofta några år efter sista menstruationen, berättar Sarah Nejdet, som är överläkare inom gynekologi, obstetrik, reproduktionsmedicin och infertilitet på Qvinnolivet i Kungsbacka.

Sex kan göra ont

Bristen på östrogen i slidan ställer till det på flera sätt. Den kan till exempel orsaka sveda, klåda och återkommande urinvägsinfektioner.

– Den leder också till smärta vid samlag. Ibland uppstår även blödningar, och det här i sin tur leder till minskad sexlust, säger Sarah Nejdet.

ANNONS

Till skillnad från andra klimakteriebesvär som svettningar, vallningar och hjärtklappning är det här inget som går över av sig själv.

– Tyvärr får man leva med det resten av livet om man inte behandlar problemet. Ju tidigare man söker hjälp, desto bättre. Då kan man tillföra östrogen för att återge slemhinnorna deras forna spänst, säger Sarah Nejdet.

Med behandling blir det även lättare att fortsätta med sitt sexliv, vilket faktiskt är en fördel på mer än ett sätt.

– Slidslemhinnan och underliggande muskler och vävnader håller sig mer elastiska när de används. Då ökar blodgenomströmningen, och det är viktigt för slemhinnan, förklarar Sarah Nejdet.

Gemensamt för de behandlingsmetoder som finns (mer om dem senare) är att de fungerar bäst om de sätts in så tidigt som möjligt efter menopaus eller vid symtom på torra slemhinnor, innan östrogenbristen hunnit bli för stor.

– Tyvärr är det långtifrån alla som är medvetna om det här. Det är jättetråkigt, för bristen på kunskap om hur kvinnokroppen fungerar kan leda till både problem och sorg, säger Sarah Nejdet.

Samlag kan bli omöjligt

För en kvinna som varken haft något samliv eller stått på östrogenbehandling sedan menopaus kan det bli ett hårt slag om hon träffar en ny partner och vill ha penetrerande sex igen ett antal år efter sista mens.

ANNONS

– Då kan det vara svårt, eller rent av omöjligt, att genomföra ett samlag, eftersom den torrare slemhinnan orsakar smärta, sveda eller börjar blöda, förklarar Sarah Nejdet.

Processed with VSCO with b1 preset
Processed with VSCO with b1 preset

När hon möter patienter som kommer till henne med de här problemen betonar hon att det aldrig är för sent att påbörja en behandling med lokalt östrogen.

– En del kvinnor som har passerat menopaus sedan ett antal år utan behandling, och som inte heller haft samlag, kan behöva träna upp sitt underliv. Det kan man göra dels genom att använda lokalt östrogen som finns i olika former och dels genom att använda stavar, så kallade dilatorer.

Om en kvinna upplever sin slida som tajt kan dessa stavformade hjälpmedel (som bland annat finns på apoteket) användas för att gradvis utvidga slidkanalen och vänja kroppen vid vaginal penetrering.

– Kvinnan bestämmer själv storleken på stavarna och använder dem i sin egen takt. De kan vara en god hjälp för att vidga slidan och övervinna rädslan för smärta vid samlag, säger Sarah Nejdet.

Hon poängterar också att det är viktigt att kvinnan måste känna att hon kan vara öppen mot sin partner om problemen, och att partnern i sin tur är förstående och omtänksam.

ANNONS

Olika behandlingar finns

Om östrogen sätts in i så tidigt som möjligt efter menopaus eller vid symtom på torra slemhinnor kan en kvinna till stor del undvika de här problemen. Det är ett effektivt sätt att motverka både sköra slemhinnor och framtida urinvägsbesvär. Men eftersom långt ifrån alla känner till det här, är det många som inte söker hjälp eller inleder en förebyggande behandling.

Kvinnor som brottas med andra tuffa klimakterieproblem, som vallningar och sömnlöshet, fångas möjligen lättare upp, eftersom de förhoppningsvis söker vård. Då ger så kallad systemisk hormonbehandling via plåster, tabletter eller gel effektiv hjälp. En sådan behandling påverkar dock inte bara underlivet utan även andra delar av kroppen.

Om det däremot enbart handlar om att hålla de nedre slemhinnorna i form kan man istället tillföra östrogenet lokalt, direkt i slidan. Det finns flera receptfria preparat på apoteket att välja mellan.

– Lokalt östrogen bygger upp slemhinnan och gör den tjockare och mer elastisk igen. Även blodgenomflödet förbättras. Metoden ger ingen ökad risk för cancer eller andra svåra biverkningar. Den kan man tryggt fortsätta med livet ut, säger Sarah Nejdet.

Läskig bipacksedel luras

Det händer dock att kvinnor blir så skrämda när de läser bipacksedeln att de trots allt inte vågar ta sitt lokala östrogen. Biverkningarna som radas upp är många, även om både gynekologer och läkare beskriver preparaten som säkra. Hur går det ihop?

ANNONS

– Tyvärr måste alla hormoner ha samma varningstext, enligt ett EU-direktiv. Det betyder att de här svaga preparaten som bara verkar lokalt i slidan har försetts med samma varningstexter som högpotenta hormoner som påverkar hela kroppen, förklarar Sarah Nejdet.

Det finns även helt hormonfria preparat mot torra slemhinnor på apoteket.

– De kan ge god lindring, men till skillnad från östrogenet hjälper de inte till att återuppbygga slemhinnorna, säger Sarah.

På senare år har klimakteriet uppmärksammats allt mer i medier och böcker. Sarah Nejdet är glad över att det äntligen talas högt om de här åren i en kvinnas liv.

– Det gör det lättare att hitta kunskap. Och det är ju först när man vet hur kroppen fungerar som man förstår att vissa beslut inte ska skjutas upp för länge – till exempel frågan om behandling med östrogen, säger hon och fortsätter:

– Mitt budskap till alla kvinnor är: våga fråga din läkare. Våga tala om det med din partner. Lid inte i tystnad!

Klimakteriepodden

Vill du veta mer om klimakteriet och om hur kropp och sinne påverkas i livet 40-plus?

Ett bra forum är Klimakteriepodden, där grundaren Åsa Melin samtalar med experter på kvinnohälsa inom en mängd olika områden.

I avsnitt 64 berättar professor Eva Rylander om sköra slemhinnor och varför det är så viktigt att ta hand om dem för att undvika problem upp i åren.

Podden tar även upp ämnen som stress, sömn, träning, välmående, sex och relationer i övergångsåldern.

ANNONS