Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Islamexpert föreläser i Gällared

Vad sker med islam i nutid och bland muslimerna i Sverige? Jonas Otterbeck är professor i islamologi och ska försöka förklara i Gällared.

Han arbetar på CTR (Centrum för teologi och religionsvetenskap) vid Lunds universitet. Föreläsningen hålls tisdag den 16 augusti i Gällareds bygdegård.
Varför har du intresserat dig för islam?
– När jag började läsa på universitet hade jag Jan Hjärpe (Sveriges första professor i islamologi) som lärare och han inspirerade. Sedan råkade jag hamna som rundreseguide i Egypten ett tag och det gjorde att intresset vaknade.
– För oss som är akademiskt intresserade och föreläser om islam är det viktiga att försöka förklara, inte försvara, allt det som skett det senaste halvåret och året. Se till att människor kan bilda sig en förståelse för grundlagda fakta istället för en massa påståenden som flyger omkring.
– Folk är intresserade av de här sakerna men de kan vara svåra att förstå när man bara får nyheter och alla möjliga påståenden om muslimer. Det är viktigt att diskutera även svåra saker.

Jonas Otterbeck inleder lite kort med en historik för att folk ska få ett sammanhang och förstå den utveckling som sker. Sedan räknar han med en väldigt intensiv diskussion om allt möjligt. 
Vad är den vanligaste missuppfattningen om islam?
– Svårt att säga, men det är nog att folk tror att islam är en väldigt annorlunda religion. Många får för sig att den är extremt märklig eller ovanligt aggressiv. Men den har väldigt mycket gemensamt med andra religioner, till exempel kristendomen och judendomen.