Det finns vissa saker man bara inte kan leva utan. För mig personligen är färskpotatis definitivt en av dem. När de är små som glaskulor och mjälla och lena som spädbarnskinder är det inte mycket i matväg som förmår mäta sig med potatis. Ju färskare desto godare.
Alla har vi olika sätt att fira midsommar, men i mitt hem blir det ingen alls om det inte står nyupptagen färskpotatis på bordet. Helst i kombination med matjessill, gräddfil, brynt smör och tre sorters lök.
Men stora delar av svenska folket föredrar att grilla, framför allt framåt midsommarkvällen. Därför har jag tagit fram några olika förslag på potatisvarianter. En som är som gjord för att kombineras med just sill och två som funkar bättre till grillat. Och ids man inte grilla är de goda ändå, det kan jag försäkra.
Tål tuffa tag
Och även om den där lite sötaktiga nötiga smaken av nyupptagen småpotatis är helt ljuvlig så tål faktiskt potatis tuffare tag än man skulle kunna tro. Om du nu ändå ska göra dig till och laga ”receptmat” – fega för all del inte med örter, vitlök, citron och chili. Eller också njuter du dem rätt upp och ner, företrädesvis med en smörklick och en gnutta flingsalt. Livet på en pinne.
Tricket är att inte koka potatisen för länge. Håll koll och försök se till att potatisarna är någorlunda jämnstora – dela de större exemplaren. Dessutom lönar det sig att vara lite noggrann när du skrapar potatisen om den ska användas i avsvalnat skick. Skalet blir lätt bittert när det får sitta kvar om den hinner kallna.
Den första frilandsodlade färskpotatisen skördades redan i slutet av april i år, så det lär knappast råda någon potatisbrist till midsommar. Prova gärna olika sorter om du har möjlighet. En kul upptäcktsresa på vägen mot favoriten. De skiljer sig mer än man skulle kunna tro.
Men huvudsaken är att du unnar dig själv åtminstone en potatisfest i sommar. Minst.
Matjespotatis med brynt citronsmör och dill
Till 4 portioner, 25 minuter
Mycket mer midsommar än så här blir det bara inte. Ta vara på sillspadet som har massor av smak.
• cirka 1 kg färskpotatis
• 1 rejäl knippa dill, hackad
• 25 g smör
• 1 citron
• spadet från 1 burk matjessill, à cirka 200 g
• 1/2 dl rostade hasselnötter (kan uteslutas)
• nymalen svartpeppar
Skrubba eller skrapa potatisen väl. Koka den med några dillstjälkar i 10–15 minuter, beroende på storlek, tills den har mjuknat.
Smält under tiden smöret i en liten kastrull på medelvärme. Ta bort från plattan när det börjar dofta nötigt och får aningens färg. Riv ned lite citronskal och pressa i lite saft.
Slå av kokvattnet från potatisen och ställ tillbaka på plattan. Häll över spadet från matjessillen, sätt på locket, skaka om och låt det ånga in.
Tillsätt det brynta citronsmöret och dillen (spara lite till dekor). Strö eventuellt över grovhackade hasselnötter. Peppra och blanda försiktigt, så att potatisen inte går sönder.
Garnera med extra dill och servera till exempel till matjessill, gräddfil och gräslök.
Frasig örtpotatis
Till 4 portioner, 30 minuter
Ett favoritrecept som jag brukar laga sommaren igenom. Fantastiskt gott till grillat.
cirka 1 kg små potatisar
• 1 citron
• 3–4 kvistar färsk rosmarin
• cirka 1/2 kruka salvia
• 3 vitlöksklyftor
• 1/2–1 chili, finhackad
• olivolja
• smör
• flingsalt
• nymalen svartpeppar
• cirka 1 dl riven västerbottensost eller parmesan
Tvätta potatisen noga. Koka med skalet på tills den nätt och jämnt är klar. Tryck till dem lite så att skalet spricker.
Tvätta citronen och skala tunt med potatisskalare utan att få med det vita. Stöt skalet i en mortel med rosmarin, salvia, vitlök, chili och några droppar olja tills det blir som en smetig röra.
Hetta upp olivolja och lite smör i en stekpanna. Stek potatisen medan den fortfarande är varm tillsammans med örtröran tills den blir krispig i kanterna. Toppa med ost mot slutet och låt den smälta. Salta och peppra.
Servera genast. Gärna till en grillad biff, ett glas rött och en grönsallad.
Ugnsrostad citronpotatis med basilika
Till 4 portioner, 1 timme
Ibland kan det vara smart att rosta potatisen i ugnen så sköter den sig själv medan du fixar annat.
• cirka 1 kg potatis, helst mjölig sort
• 3 citroner
• 2 msk hela korianderfrön
• flingsalt
• nymalen svartpeppar
• 2 hela vitlökar
• olivolja
• 1/2 kruka basilika
Skrubba eller skala potatisen beroende på hur färsk den är. Dela små i halvor och större i kvartar så att alla har ungefär samma storlek. Skölj i kallt vatten.
Häll över potatisen i en kastrull och täck med välsaltat kallt vatten. Koka upp och låt sjuda i cirka 7–8 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av. Skaka kastrullen kraftigt så att potatisen går sönder lite lätt.
Häll över i en långpanna och riv över skalet från samtliga citroner. Dela citronerna på hälften och lägg ner bland potatisen. Mortla korianderfröna lätt och strö över tillsammans med flingsalt och peppar. Lägg i vitlökarna hela eller dela dem rakt av.
Ringla över generöst med olivolja.
Ställ in i ugnen på 200 grader i 35–45 minuter eller tills potatisen fått fin färg och yta. Rör om då och då. Ta ut och låt svalna något. Dela de hela vitlökarna på mitten och tryck ut det mjuka innehållet över potatisen. Pressa över saften från de rostade citronerna. Tillsätt basilika och blanda väl.
Servera förslagsvis till fisk eller grillat.
Att dricka till
Wisby Pils (1570), 19:90 kronor för 33 cl.
Alkoholfritt: Störtebeker 1402 (1900), 12:90 kronor för 33 cl.