Inga nya åtgärder i Falkenberg efter IT-haveri

Sommarens stora haveri i Transportstyrelsen har lett till att man nu ser över och diskuterar informationssäkerheten runtom i landet. I Falkenberg koncentrerar man sig främst på omläggningen inför den nya datalagstiftningen som träder i kraft nästa år.

ANNONS
|

Under sommaren har Transportstyrelsens IT-säkerhet varit hårt granskad. Till slut fick infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman avgå, efter att ha fått misstroendevotum väckta mot sig av oppositionen. I kölvattnet av detta, då det uppdagades att man har outsourcat hanteringen av känslig data till icke-säkerhetsklassad personal, har digital säkerhet och outsourcing blivit en omdebatterad fråga runtom i landet. Sveriges kommuner och landsting har sänt ut en promemoria med anledning av Transportstyrelsens IT-läcka till alla kommuner.

Torbjörn Larsson är IT-chef på Falkenbergs kommun. Han tycker att det är konstigt att ingen har hört av sig till för att fråga hur Transportstyrelse-skandalen har påverkat Falkenberg.

ANNONS

- Med tanke på hur stor affär det här blev på riksplanet så är jag förvånad, säger Torbjörn Larsson.

Falkenbergs kommuns register finns i Falkenbergs serverhall, men driften är outsourcad till ett externt företag som sköter driften av servrarna. Falkenbergs kommun har ingen person som specifikt ansvarar för IT-säkerheten, utan det sköts av ett team bestående av IT-chefen, jurister och tekniker. Annars hänvisas frågor om säkerheten till Räddningstjänsten Väst.

- Kommunen kan inte hålla den kompetens och bredd som företag som är specialiserade på IT-drift kan göra, säger Torbjörn Larsson. Utöver detta så går vår e-post genom Microsoft, och socialförvaltningens system sköts externt i Borås av socialförvaltningen.

I nuläget finns inga planer från Falkenbergs kommun att se över outsourcingen av driften eller IT-säkerheten med anledning av skandalen på Transportstyrelsen. Torbjörn Larsson menar att det pågår ett kontinuerligt kvalitetsarbete då man förbereder för den nya dataförordningen som träder i kraft i maj 2018. Denna förordning beslutades av EU:s medlemsländer i april 2016 och kommer att ersätta den i Sverige nu gällande personuppgiftslagen (PUL). Då det nya regelverket kommer att innebära en del förändringar för de som behandlar personuppgifter, ser nu Falkenbergs kommun över sina data. Det nya regelverket kommer att höja kraven på behandling av personuppgifter och öka riskerna för sanktioner för den som missköter sig.

ANNONS

Torbjörn Larsson anser att man bör ta IT-säkerheten på fullaste allvar, och betonar att det är viktigt att värna om känsliga data.

- Den data vi lagrar är ju det viktigaste vi har. Det är viktigt att invånarna har förtroende för oss, säger Torbjörn Larsson.

Fakta: outsourcing

Engelskt låneord som betyder "utläggning av verksamhet på entreprenad".

Är en form av effektivisering och rationalisering, där man kan spara resurser genom att låta andra företag sköta särskilda enheter.

Den 3/8 skriver HN:s ledarskribent Maria Haldesten att det är viktigt att man hanterar outsourcing varsamt och inte äventyrar säkerheten genom att låta fel personer hantera den.

Regeringen har sedan avslöjandet av Transportstyrelsens it-hantering tillsatt en utredning för att ändra regelverket kring outsourcing av it-drift, uppger Dagens Nyheter.

ANNONS