Hyresvärd tar krafttag mot legionellan i Skene

Sjabbel med vattenproverna gör att det dröjer innan man får veta källan till legionellasmittan i Skene. Därför vidtar bostadsbolaget åtgärder. Idag ska alla dusch- och kranmunstycken bytas i de aktuella fastigheterna.

ANNONS
|

SKENE. Marks Bostads AB:s egna undersökningar visade inte på några fel i varmvattenhanteringen. Men prover togs ändå och skic-kades iväg.

- Nu har det tydligen gjorts fel på laboratoriet som skulle undersöka vattnet, så proverna kan inte användas för analys. Man tror ju inte att det är sant, säger MBAB:s vd, Magnus Hjelmgren.

Nya prover skulle ta ytterligare en vecka att analysera. Då väljer bostadsbolaget att agera istället.

- I morgon (läs i dag) höjer vi vattentemperaturen till 70-80 grader i de aktuella fastigheterna. Och så renspolar vi rören. Vi ska varna de boende så att de inte skållar sig, säger Magnus Hjelmgren.

ANNONS

Dessutom ska bolaget byta ut duschslangar, duschmunstycken och blandare till kranar på de två adresserna. Det arbetet påbörjas också idag.

Därefter tas nya prover på vattnet i samarbete med miljökontoret. Och om någon månad ska uppföljande prover tas.

- Förmodligen hittar vi ingenting när vi väl har spolat ur rören. Och det är fortfarande mycket möjligt att legionellan kom från vatten som hade stått stilla i duschslangen i den insjuknade mannens lägenhet. Men vi vill vara på den säkra sidan, säger Magnus Hjelmgren.

Detta har hänt

Förra veckan berättade HN att en äldre man hade insjuknat i lunginflammationen legionärssjuka/legionella. Smittan troddes komma från vatten i hans lägenhet på Kronogatan 8. Marks Bostads AB rådde hyresgästerna där att spola ur duschmunstyckena en stund före användning. Detsamma gällde på Lindängsgatan 4, som delar vattensystem med Kronogatan 8.

ANNONS