Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hon bjuder på lussebullar - med bröstmjölk

I år har Jennifer Barmer, känd från "Hela Sverige bakar", testat ett nytt recept på veganska lussebullar - med bröstmjölk: "Jag provade och det blev jättegoda bullar."

Jennifer Barmer var 2014 med i TV4:as "Hela Sverige bakar". Idag driver hon en blogg tillsammans med maken som fokuserar på vegansk bakning.

Till jul har hon bakat lussekatter med en annorlunda ingrediens - bröstmjölk. Jennifer Barmer ser både praktiska fördelar med receptet och gör det som ett politiskt ställningstagande.

– Det är ingen skam med det hela överhuvudtaget. Det är bra om det normaliseras och inte är tabu. Om man inte provocerar kan man inte göra förändringar i samhället, säger hon.

"Folk blir väldigt chockade"

Jennifer Barmer menar att bara amning i sig kan få personer i omgivningen att reagera.

- Jag har gått med mitt barn och ammat öppet i mataffären. Folk blir väldigt chockade. Speciellt äldre män tittar konstigt på en. De tar lite illa vid sig tror jag. Tyvärr, fortfarande 2016.

Idén till lussekatter med bröstmjölk kom från hennes man och Jennifer Barmer använder sin egen bröstmjölk.

- Jag har så himla mycket. Det kommer från alla håll och kanter. Jag provade och det blev jättegoda bullar. Många i min omgivning har gjort det, men vågar inte säga det. Men är man först med att berätta att man gjort det blir det inget konstigt.

"Smakar som fet, söt mjölk"

Receptet är samma som med vanliga veganska lussekatter, men mjölken är bröstmjölk. I stället för vanligt smör används veganskt alternativ och Jennifer Barmer penslar bullarna med en sockerlösning blandat på sirap och vatten.

- Nästan allt går att veganisera nu för tiden. De mesta grejerna idag har vi substitut för.

Hur smakar bröstmjölken?

- Det smakar som fet, söt mjölk. Jag märkte ingen skillnad från när jag bakar med vanlig mjölk förutom att det blir lite sötare.

Hur har reaktionerna varit?

- De flesta som jag umgås med vet om att jag är rätt udda. Min make har ätit såklart och min mamma längtar efter att få smaka. Men när jag publicerade bilden tyckte vissa att det var äckligt rent ut sagt.

"Respekt för andra varelser"

Om lussekatterna med bröstmjölk är veganska eller inte går att diskutera. Men ur Jennifer Barmers perspektiv är dem det. 

- För mig är det veganskt. Veganism går ut på att inte utnyttja andra djur som inte kan välja själva eller säga ifrån. Det handlar om respekt för andra varelser. Jag kan själv ta ställning som om jag slänger bröstmjölken eller väljer att använda den.