Hillary Clintons återkomst

kommentar

ANNONS
|

Hillary Clinton kunde ha blivit USA:s första kvinna på presidentposten. Nu blir hon istället supermaktens utrikesminister med uppdraget att avveckla Bushadministrationens närvaro i Irak, hantera Afghanistankriget, stävja oron i Mellanöstern, öka USA:s intresse för den afrikanska kontinentens problem och möjligheter och ta sig an den kärnvapenstressade konflikten mellan Indien och Pakistan, för att nämna några av de mest närliggande kriser som kräver USA:s uppmärksamhet utöver den största av dem alla, klimathotet.

Att hon dessutom skulle behöva ägna tid åt att bilägga konflikten med den tillträdande presidenten och förre rivalen Barack Obama kan avfärdas som mediala spekulationer. Har de båda kommit så långt att Clinton accepterar en utnämning till USA:s främsta post näst efter presidentämbetet har ingen av dem tid att ägna sig åt tidigare stridigheter. Sedan Clinton erkände sig besegrad av Obama och kungjorde sitt fulla stöd för hans kandidatur har hon varit en av hans främsta supportrar för presidentposten. Presidenten behöver hennes kompetens, utnämningen visar att hon har hans förtroende.

ANNONS

Med Hillary Clinton som USA:s främsta sändebud i världen har Obama försäkrat sig om den mest respekterade utrikesminister han kan önska sig. Namnet Clinton öppnar vilken dörr som helst i världen och Hillary Clintons kompetens och diplomatiska erfarenhet kommer att gagna Obama när han ska restaurera USA:s internationella rykte som i så hög grad solkats av George W Bushs krig i Irak, de globalt drabbande terroristlagarna, och oviljan att medverka i globala klimatöverenskommelser.

Det är givetvis en brist att Obamas kommande administration inte representerar USA i det nu inledda FN-mötet i Polen om miljön och klimathotet men Obamas folk kan inte agera förrän den nye presidenten tillträtt i januari 2009. Dock kan världen efter Obamas löften räkna med en stark förändring av USA:s attityd och konkreta politik i klimatfrågan.

Det blir Hillary Clinton som ska representera förändringen i de utrikespolitiska relationerna. En revansch så god som någon för den som nästan blev demokraternas presidentkandidat.

ANNONS