Han har kartlagt
sjöfarare och bönder
i Onsala

Knut Larsson ville att hans hem Mårtagården skulle bevaras åt eftervärlden. I 40 år har journalisten Stig Tornehed varit ordförande i Mårtagårdens stiftelse och i går överlämnades hans "testamente". Boken "Under samma himmel" är en krönika om sjöfarare, bönder och emigranter i norra Halland.

ANNONS
|

Mårtagården är en tidstypisk gård från bondeseglationen då bönderna gick till sjöss och blev rika på fiske. Väl hemma igen byggde de om sina gårdar till herrgårdar i miniformat.

Mårtagårdens siste kapten och redare hette Andreas Cullberg och precis som många andra fick han under 1880-talets svåra lågkonjunktur gå ifrån gård och grund.

Stig Tornehed var fram till sin pensionering journalist inom radio och tv i Växjö. 1993 promoverades han till filosofie hedersdoktor vid Lunds universitet. Innan han flyttade tillbaka till hembygden i Småland hade han engagerat sig i den nordhalländska kulturminnesvården.

Första gången han kom till Mårtagården var 1957. Dåvarande ägaren var Knut Larsson som var trolovad med Tora, rikstelefonist i Halmstad.

ANNONS

- De var pionjärer på samboförhållande, säger Stig Tornehed.

Knut Larsson ville säkerställa gården för framtiden genom att göra ett museum av sitt födelsehem.

Men paret var barnlöst och genom testamente överlät han det därför till en stiftelse. I sitt testamente utsåg han Stig Tornehed till gårdens förvaltare.

- 1961 kom Knut till mig och frågade om jag ville fullfölja hans tankar. Ett par månader senare var han borta, berättar Stig Tornehed.

Mårtagården blev förra året Hallands första kulturreservat som står under länsstyrelsens och Riksantikvarieämbetets beskydd. I fastigheten ingår dessutom kaptensgården Apelhög.

Under alla år har Stig Tornehed samlat och dokumenterat information om Mårtagården.

- Men det var först när Tora flyttade 1983, som vi kunde börja dammsuga huset på brev som var undanstoppade överallt. Gårdens historia är spännande som en saga, där det händer nåt speciellt vart hundrade år, säger han.

Sju av Knut Larssons mors syskon och fem av faderns sex syskon emigrerade och i brev som skickades hem finns verklighetens utvandrarromaner.

"Under samma himmel" är en 300 sidor lång krönika som inte enbart skildrar Mårtagårdens historia utan även beskriver historien ur ett regional- och riksperspektiv. Boken ges ut av Knut och Tora Larssons stiftelse samt länsstyrelsen, och den överlämnades i går i färdigt skick till dess författare Stig Tornehed.

ANNONS

Mårtagårdens vänner tog också tillfället i akt att överräcka en 80-års present till författaren som själv fick plantera gåvan som var ett äppelträd. Han förärades dessutom en plakett av stiftelsen.

ANNONS