”Vi behöver ha mer på fötterna”, säger Ove Bengtsson (C), vice ordförande i närsjukvårdsnämnden, som förklaring till att det sannolikt inte blir något beslut om att lägga ner vårdcentraler på nämndens möte den 17 december.
”Vi behöver ha mer på fötterna”, säger Ove Bengtsson (C), vice ordförande i närsjukvårdsnämnden, som förklaring till att det sannolikt inte blir något beslut om att lägga ner vårdcentraler på nämndens möte den 17 december. Bild: Jari Välitalo och Jonatan Gernes/Arkiv

Politikerna inte redo att fatta beslut om vårdcentralerna

Troligtvis blir det inte något beslut om nedläggning av fem vårdcentraler den 17 december.
– Arbetsutskottet föreslår att ärendet återremitteras. Vi behöver ha mer på fötterna, säger Ove Bengtsson (C), vice ordförande i närsjukvårdsnämnden.

ANNONS
|

Förslaget om att lägga ner fem vårdcentralsfilialer i Halland, varav två i Varberg; Rolfstorp och Kungsäter, kommer från tjänstemännen i närsjukvårdens förvaltning. De har i sin tur fått i uppdrag av politikerna att göra ”en genomlysning” av regionens vårdcentraler, deras placering och kvalitet. De fem filialer som föreslås läggas ner anses inte hålla måttet vad gäller exempelvis lokaler, öppettider och antal besökare.

Beslutet var tänkt att fattas den 17 december, men förslaget har väckt en hel del reaktioner, både från boende i berörda orter och från kommunpolitiker. I Varbergs kommun berörs exempelvis vårdcentralerna i i Rolfstorp och Kungsäter, som båda är orter som kommunen vill satsa på.

ANNONS

Närsjukvårdsnämndens arbetsutskott, med representanter från Moderaterna, Centern och Socialdemokraterna, är enligt Ove Bengtsson nu överens om att frågan behöver utredas ytterligare.

– Vårt förslag till nämnden blir att ärendet återremitteras till förvaltningen. Mer kan jag inte säga idag, säger han.

Kan avgöras direkt av nämnden

Vårdcentralsfilialernas vara eller icke-vara kan avgöras direkt av närsjukvårdsnämnden, det vill säga ärendet behöver inte gå vidare till regionstyrelsen och regionfullmäktige.

I nämnden är sex partier representerade; Moderaterna, Centern, Liberalerna Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, där allianspartierna har majoritet med fem ledamöter mot fyra.

Socialdemokraternas tre ledamöter har redan bestämt sig för att säga nej till förlaget, men behöver alltså ha med sig ytterligare två ledamöter för att få majoritet.

V vill istället utveckla utbudet

Även Vänsterpartiet, som har ersättarplats i nämnden, har tagit ställning i frågan och är emot en nedläggning.

”Vi behöver ha mer utbudspunkter för vård, inte färre. - - - Med ett begränsat utbud är det inte konstigt att antalet besökare blir färre. Vi vill istället att man går vägen att prova att utveckla utbudet”, skrev partiets gruppledare i regionen och de halländska kommunerna i en insändare i förra veckan.

LÄS MER:C kritisk till nedläggning av vårdcentraler

LÄS MER:Även Socialdemokraterna säger nej till regionens förslag

ANNONS