Den 49-åriga IS-kvinnan från Vallås sitter nu inlåst på det stora Kronobergshäktet på Kungsholmen i Stockholm.
Den 49-åriga IS-kvinnan från Vallås sitter nu inlåst på det stora Kronobergshäktet på Kungsholmen i Stockholm.

IS-mamman från Halland häktad

Föga överraskande gick Stockholms tingsrätt på åklagarens linje och häktade på torsdagen den 49-åriga mamma som tog sina barn från Halmstad till IS i Syrien.
Kvinnan är på sannolika skäl misstänkt för grov krigsförbrytelse genom att ha medverkat till att ett barn under 15 år gjorts till barnsoldat.

ANNONS
|

När häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt inleddes före lunch på torsdagen fördes kvinnan in i salen med handfängsel och Kriminalvårdens gröna dress, rapporterar TT.

– Jag yrkar att hon häktas på sannolika skäl misstänkt för folkrättsbrott, grovt brott, och grov krigsförbrytelse, under perioden 1 augusti 2013 till den 26 maj 2016, förklarade Reena Devgun, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Innan förhandlingarna fördes bakom stängda dörrar meddelade också den misstänkta kvinnans försvarare, advokat Mikael Westerlund, att hon nekar till brott och bestrider häktningsframställan.

LÄS MER:Fotbollstjej i Halland tog barnen till IS i Syrien

Inte rest frivilligt

I samband med att förvaltningsrätten i början av året fastställde socialnämnden i Halmstads beslut att tvångsomhänderta de två barn hon hade med sig hem till Sverige skrev tidningen att kvinnan helt tillbakavisar att hon rest till IS frivilligt.

ANNONS

Hon hävdar att hon bara blivit vilseledd av sin dåvarande make och menar också att det varit omöjligt för henne att fly från IS med sina barn. Enligt hennes advokat står hon fast vid den här uppfattningen.

Förvaltningsrätten pekade dock på att hon under sina år i Syrien aldrig larmat svenska myndigheter eller sin familj i Sverige – trots att hon haft tillgång till telefon och internet.

Enda gången som hon bett sin familj i Sverige om hjälp var, enligt socialnämnden i Halmstads utredning, när hon bad sin bror om pengar för att kunna ta sig ifrån de svåra förhållandena i det kraftigt överbefolkade flyktinglägret Al Hol.

Kort förhandling

Efter en relativt kort förhandling meddelade nu också Stockholms tingsrätt att kvinnan från Halmstad häktas på sannolika skäl misstänkt för de båda brotten.

Straffet för grov krigsförbrytelse är fängelse i lägst fyra år och högst 18 år eller livstid. Enligt den så kallade tvåårsregeln ska man alltid häktas om man är misstänkt för ett svårt brott som inte har lägre påföljd än två års fängelse i straffskalan.

När man häktas misstänkt på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden, har åklagaren två veckor på sig att väcka åtal eller begära förlängd häktning.

ANNONS

Trots att det är två brottsrubriceringar handlar det om en och samma gärning – och enligt åklagaren är det samma barn som blivit utsatt för brottet. Eftersom lagen ändrades sommaren 2014 har åklagaren använt olika rubriceringar beroende på när i tiden brottet utfördes.

Första gången

– Det är första gången, mig veterligen, vi prövar frågan om barnsoldater i svensk domstol. Det är ett ovanligt ärende, säger åklagare Reena Devgun till SVT.

LÄS MER:IS-mamma från Halmstad begärd häktad

ANNONS