Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Totalt har nu nio hallänningar insjuknat i covid-19, varav minst en är bosatt i Laholms kommun. ”Men det innebär inte att det är en ökad smittrisk för invånarna där", poängterar Maria Löfgren, smittskyddsläkare på Region Halland. Bild: Salvatore Di Nolfi/TT/Jari Välitalo

Ytterligare fyra fall av coronasmitta i Halland

Under tisdagen konstaterades ytterligare fyra fall av coronasmitta i Halland och det första med koppling till södra Halland. Totalt har nu nio personer insjuknat, varav två studenter i Varberg.

Samtliga smittade i Halland uppges ha koppling till resor i Alperna, antingen i norra Italien eller Österrike, och ingen är så sjuk att den behöver vård på sjukhus. De nio fallen ska också vara bosatta i olika halländska kommuner, bland annat Laholm, Varberg och Kungsbacka.

– Ja, vid lunchtid fick vi veta att vi har en konstaterat smittad i Laholm, men vi vet inte mer än så. Regionen håller på med smittspårning och skulle den leda till en arbetsplats eller skola så kommer vi att bli kontaktade, säger Niklas Wilsson, säkerhetschef på Laholms kommun. Han fortsätter:

– Alla våra verksamheten har tagit fram handlingsplaner för detta. Jag tror att det stora är att hantera den oro som kan finnas. Vi kommer att stötta regionens jobb för att öka tryggheten.

Redan på måndagen valde Kungsbacka kommun att gå ut och berätta att den första hallänning som smittats av coronaviruset var elev på en grundskola i Särö. Skolchefen Maria Andersson förklarade då att skolan skulle hållas öppen som vanligt:

– Ur ett smittskyddsperspektiv finns det enligt Folkhälsomyndigheten ingen anledning till att friska elever ska hållas hemma från skolan, menade hon.

Men på tisdagen visade det sig att många elever valt att stanna hemma och att ytterligare en elev på skolan insjuknat.

– Vi har förståelse för om man stannar hemma om man känner oro. Men vi håller öppet som vanligt och alla friska elever är välkomna, säger rektor Eva Hallström.

Hallström berättar dock att det kommit in en del reaktioner från föräldrar.

– Det är olika typer av synpunkter. En del vill att skolan ska stängas. Men då förklarar vi att det är ett beslut som inte ligger hos oss utan på förvaltningsnivå och att vi följer de riktlinjer som finns från myndigheterna.

Smittskyddsläkare Maria Löfgren tycker att skolan gör rätt:

– När vi får ett bekräftat fall av covid-19 så gör vi en bedömning av vilka som riskerar ha smittats. Dessa personer kontaktar vi, tar prover och ber dem att hålla sig hemma i väntan på provsvar. Har man inte blivit kontaktad av oss så behöver man inte hålla sig hemma.

På tisdagen gick också Varbergs kommun ut och berättade att två studenter på Campus Varberg bekräftats vara smittade. Personerna uppgavs ha smittats under en gemensam resa till Italien, men ska inte ha medverkat i undervisningen på campus eller träffat sin klass sedan hemkomsten.

Campus Varbergs chef Maria Gustafsson säger att hon känner sig trygg med att låta verksamheten på skolan fortsätta som vanligt.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens råd. De som är sjuka är hemma och de som är friska ska kunna ha sin verksamhet som vanligt.

Under tisdagsförmiddagen inledde Campus Varberg processen med att informera personal och studenter.

– Vi har också tagit kontakt med de lärosäten som vi har samarbete med för att försöka nå ut till samtliga studenter, säger Maria Gustafsson.

Eleven Mikaela Östling, som studerar event management, är inte särskilt oroad över händelseutvecklingen.

– Jag skulle inte säga att oron är överdriven just nu. Man kanske tar en extra runda med handspriten, men inte mer än så, säger hon.

Smittskyddsläkare Maria Löfgren är inne på samma linje:

– Om är man frisk så bör man bete sig som vanligt, men alla kan bidra till att minska smittspridning genom att vara noga med handhygienen, hosta och nysa i armvecket och hålla sig hemma om man känner sig sjuk.