Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Workshop lyfte fram kreativiteten

I går var det kulturfestival på Teater Halland. Hållplats 2013 bjöd på workshop där ungdomar fick pröva på hur man gör en ljusshow, dansar som i Bollywood och hur man får fram skaparlusten. – Det ska vara snabbt, enkelt och spontant för att få fram kreativiteten, sade Tor Pal från designerduon Glimpt.

Glimpt, som består av Mattias Rask och Tor Pal, hade placerat sig i foajén för att där kunna haffa förbipasserande. Meningen var att ungdomarna i flykten skulle stanna och lägga en hand vid den kreativa skapelsen, en blivande lampa som skulle bli klar under kvällen.

– Det är så bra att göra något spontant och utan krav. Annars kan det vara svårt för ungdomar att våga göra något skapande; det kritiska tänkandet kommer emellan, förklarare Tor Pal.

Dansarna Gustaf Jönsson och Evelina Ericsson är utbildade på Sturegymnasiets danslinje i Halmstad och på Balettakademin i Göteborg. De hade en 45 minuter lång dansworkshop för intresserade. De betade av dansens historia och visade hur man har dansat genom tiderna, från hovdansen på 1500-talet och till den indiska filmkulturens danser från Bollywood.

– Vi berättar och visar och sedan får alla göra efter. Det är en danshistorik i snabbformat, förklarade Gustaf Jönsson och Evelina Ericsson.–

Utanför värmde killarna i breakdancegruppen Toaster från Halmstad upp. De övade några rörelser inför kvällens show.

– Det är lite hårt golv här och man borde ha mössa annars tappar man lätt håret och blir kal på skallen. Men vi sparar pengarna till senare, för i morgon reser vi till Stockholm för att uppträda.

DJ Christoffer Berg höll till i verkstan där han lärde ut sina knep med ljud, ljus och rökeffekter.

– Jag lär dem bland annat att beatmixa, hur man får fram vinylfunktion, får ihop olika tempon och hur man kör musiken baklänges.

Från hovdans till Bollywood. På Hållplats 2013 fick ungdomarna testa att dansa som aristokratin på 1500-talet. ”Det visade att man hade hög social ställning. Alla skulle kunna dansa annars kunde man inte hänga med i vare sig sällskapslivet eller i politiken”, förklarade dansarna.

Uppvärmning. I foajén blev det spontan breakdanceuppvisning när killarna i Toaster värmde upp.

Discjockey. Christoffer DJ Bibo Berg höll till i verkstan där han förberedde för kvällens ljus- och rökshow.