Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vivab häver bevattningsförbudet

Bevattningsförbudet som infördes den 18 juni hävs i hela Varberg och delar av Falkenberg.

När högsommarvärmen infann sig innan midsommar sköt vattenförbrukningen i höjden och Vivab införde befattningsförbud i både Varbergs och Falkenbergs kommuner. Men det ihållande lågtrycket med låga temperaturer och mycket regn har underlättat. Vattenproduktionen är i dag 25 procent lägre i Varberg och 20 procent lägre i Falkenberg. Vivab häver nu därför delar av förbudet.

– Är det inte så varmt så går det inte åt så mycket vatten helt enkelt. Det är ju inget vi önskar, att införa förbud. Jag kan inte riktigt motivera att det ska ligga kvar, säger Catarina Linnér, produktionschef på Vivab.

Men det är inte alla som från och med i dag kan använda det kommunala dricksvattnet för att vattna eller för att fylla poolen. Förbudet hävs i hela Varbergs kommun och i Falkenbergs kommuns inland. I Falkenbergs centralort och längs kuststräckan däremot, kvarstår förbudet.

– I Varberg har vi mer luft i systemet än i Falkenberg. Vi följer produktionssiffrorna dagligen och tittar på hur det ser ut. Därför häver vi det helt i Varberg men inte i Falkenberg.

Kan införas igen

Enligt Catarina Linnér stiger produktionen så fort det blir varmt. Historiskt sett ligger förbrukningen alltid på maxkapacitet under veckorna 29, 30 och 31. Trots att den här sommaren inte verkar bli så varm som Vivab först befarade, kvarstår risken för ett nytt förbud.

– Om det blir varmare så uppmanar vi alla att vara extra noga med vattenförbrukningen. Blir det så illa som det var veckan innan midsommar så får vi införa förbudet igen.

Ser ni någon risk i att folk i större utsträckning stannar hemma den här semestern?

– Det är svårt att veta. Vi är ju semesterkommuner. Folk pratar om att hemestra mer så det kan bli en större befolkningsmängd här. Men vi följer medierapporteringen som alla andra och väger in alla faktorer som vi tror kan påverka, säger Catarina Linnér.

Förbudet kvarstår tillsvidare i:

Falkenbergs centralort

Skogstorp

Olofsbo

Glommen

Morup

Långås

Viberg och Vinbergs kyrkby

Skrea

Slöinge

Ugglarp

Vessigebro

Älvsered

Heberg

Årstad

Källa: Vivab

Läs mer: Bevattningsförbudet trotsas i värmen