Vivab granskar om vattendrag hotas av smärtstillande mediciner och p-piller

Gekås verksamheter står för en stor del av de läkemedelsrester som kommer in till avloppsreningsverket i Ullared. Trots att halterna är högre i Ullared än flera andra reningsverk är Vivab nöjd med reningsprocessen. Nu är i stället läkemedelsrening på Getteröverket i fokus.

ANNONS
LocationGetterön, Ullared||

Att det finns höga halter av flera läkemedel, bland annat diklofenak som finns i smärtstillande gel, i sjöar och vattendrag är varit känt länge. Fyrisån i Uppsala pekas ut som ett av de värsta exempel på vatten som har förorenats av mediciner och p-piller.

Hur ser det då ut i Halland? Vivab har fått totalt 5,7 miljoner i bidrag från Naturvårdsverket för att titta närmare på läkemedelsrening vid Ullared reningsverk och Getteröverket.

Ullareds avloppsreningsverk sticker ut

Undersökningar av det ingående och utgående vattnet vid Ullareds avloppsreningsverk visar att halter av flera läkemedel, hormoner och antibiotika ligger mycket över genomsnittshalter i andra svenska reningsverk. Projektgruppen från Vivab och IVL Svenska Miljöinstitutet slår fast att det är Gekås som står för en ”signifikant” andel av läkemedelsresterna.

ANNONS

– Vi har jämfört läkemedelshalter i Ullared med andra kommunala verksamheter och vi skiljer oss, säger Alexander Keucken, forsknings- och utvecklingschef på Vivab.

Han framhåller dock att jämförelsen gjordes i en databas som inte skiljer på reningsverkens storlek eller typ av reningsprocess.

Det renade avloppsvattnet går ut till Högvadsån, ett Natura 2000-område som är klassat som riksintresse av Naturvårdsverket. Ån sammanstrålar med Ätran i Falkenberg. Studien som genomfördes under 2019 visar dock att reningseffektiviteten är så pass god att det i nuläget inte krävs ett extra reningssteg för läkemedel, hormoner, antibiotika eller mikroplaster.

– Vi hade ingen anledning med att gå vidare med det. Vi måste ha ett helhetsperspektiv och titta på ekosystemet utanför reningsverket, säger Keucken.

Men projektgruppen har rekommenderat att uppströms utsläppsplatser ska undersökas, som till exempel vårdenheter och apotek, för att förebygga en ökad belastning på reningsverket.

Vivab har dock varken gjort ytterligare undersökningar eller vidtagit några åtgärder.

– I början av 2021 kommer vi att titta närmare på hur vi generellt kan arbeta vidare uppströms med frågor kopplat till läkemedel, säger Catarina Nilsson, miljöingenjör på Vivab.

Getteröverket och sjukhuset i Varberg under lupp

Nu ligger i stället fokus på ett av Vivabs största reningsverk – Getteröverket. Om det inte hade varit för coronapandemin. Två av tre pilotanläggningar är på plats och provkörda, men eftersom leverantören är från utlandet har företaget pausat arbetet.

ANNONS

– Vi utgör en samhällskritisk verksamhet och tar inte in personer i onödan, säger Alexander Keucken.

Men provtagning av rester från läkemedel, hormoner och p-piller påbörjades redan 2019 på grund av att länsstyrelsen beslutade att diklofenak, 17-alfa-etinylöstradiol, 17-beta- östradiol och PFOS bör inkluderas i kontrollprogrammet. I och med det nya villkoret ska Vivab få en klarare bild på hur stor mängd läkemedel som följer med det behandlade avloppsvattnet till Farehammarsviken och i slutändan hamnar i Kattegatt.

För Keucken är provtagningar vid Getteröverket intressanta på flera sätt:

– Vi har ett stort länssjukhus i vårt avrinningsområde och vattendrag som går runt reningsverket. Området har även gamla synder sedan tidigare, som Valen och deponin på Getterön.

Ämnen och läkemedel som Vivab ska kontrollera närmare:

Diklofenak är ett smärtstillande och inflammationshämmande läkemedel, som bland annat finns i olika typer av gel och spray.

17-alfa-etinylöstradiol: Hormonstörande, finns i bland annat p-piller.

Östradiol: Hormonet används vid klimakteriebesvär och kan även användas mot benskörhet.

PFOS (perfluoroktansulfonat) har allvarliga effekter på hälsa och miljö. Det är sedan 2008, med vissa undantag, förbjudna i kemiska produkter och varor inom EU. Dessvärre har flera av de ämnen som använts för att ersätta PFOS visat sig ha liknande negativa effekter för hälsa och miljö.

Källa: Svenskt vatten, Naturskyddsföreningen, 1177 vårdguiden, Naturvårdsverket

ANNONS