Enligt meteorologen väntas typiskt ”aprilväder” i Halland.
Enligt meteorologen väntas typiskt ”aprilväder” i Halland. Bild: Johan Persson

Vinter eller vår? – ”nej, typiskt aprilväder”

Med varning för kuling ute till havs så påverkas även vädret på land. Det ostadiga vädret som väntas får en att undra vilken årstid vi är på väg mot.

ANNONS
|

Redan natten till måndag började vindarna tillta över Halland, och som det ser ut framöver kommer det att fortsätta blåsa.

– Det kommer att vara fortsatt ganska blåsigt med friska till hårda vindbyar. Både under dagen och även under morgondagen, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Enligt Marie Staerk kan vindarna nå upp emot 17 meter per sekund. Även mer ut mot kustbandet. Och till havs har SMHI varnat för kuling.

– Kulingvarningar till havs är ganska vanligt. Och det kommer att vara blåsigt på land också, även om det inte är uppe på varningsnivå, säger hon.

Det ser även ut att kunna bli en del nederbörd – i form av både snö och regn.

ANNONS

– Vi har haft lite nederbörd som har passerat, men även nya byar av både regn och snö som är på väg in över Halland. Man kan verkligen säga att vädret är ostadigt just nu. Det kan bli sol på vissa håll när molnen spricker upp, men som sagt även snö eller snöblandat regn, säger Marie Staerk och tillägger:

– Det är verkligen det typiska aprilvädret.

När det kommer till temperaturen så håller den sig runt nollan, men snuddar på håll upp emot enstaka plusgrader. Något som också påverkar huruvida den fallande snön blir liggande på marken.

– Just nu så ligger temperaturen mellan noll och två grader, så ingen direkt värme. Får solen titta fram kan temperaturen stiga någon grad, men sen när nederbörden kommer in så sjunker den nog ganska snabbt igen. Däremot är det lite varmare i vägbanorna och i marken vilket gör det svårt att säga hur mycket snö som kommer att lägga sig på marken, säger meteorologen.

ANNONS