"Vi har koll på hela kedjan"

Jan-Olof Karlsson, Årnäs kött, Varberg.

ANNONS
|

”Allt vårt kött kommer från vår egen gård och närliggande gårdar inom tre mil, såsom Gatesgården och Madgård. Våra kor är av rasen Highland cattle korsat med rasen Angus hereford. Vi har koll på hela kedjan, från när djuren föds till vi transporterar dem till slakteriet. Våra kor är av rasen

Det är energibesparande att producera lokalt och det gynnar även faunan i närliggande naturmarker där korna betar. Markerna gödslas på ett naturligt sätt och växer inte igen. Våra kor mår bra. De går fritt och går ofta på naturbeten på somrarna. De äter endast gräs, örter, halm och ensilage och därför växer de långsammare men ger man dem spannmål så blir köttet onyttigare för människor. Korna kan äta när de vill och vila när de vill. Därför håller de sig friskare än kor som inte går i lösdrift. Grisarna föds däremot upp i anläggningar, och det är nödvändigt. De är känsliga och har lätt för att bli sjuka. Det är svårt att föda upp frigående grisar utomhus.

ANNONS

Transporterna samordnar vi i absolut möjligaste mån så att vi har så energilåg transportkedja som möjligt. Vi kör ut våra färdiga produkter en gång i veckan. Vi samordnar även slakttransporterna, som åker till en lokal slakteri.

Vi har kunder i alla kategorier. Det är både affärer, restauranger och privatpersoner. Intresset för närproducerat har ökat enda sedan 2008 då vi började. I år ökade även vår sommarförsäljning som i övrigt brukar vara bra eftersom den påverkas av grillsäsongen. Folk är mer medvetna om vad de köper nu för tiden. De vill ha kvalité och mervärde för pengarna.”

ANNONS