Vem röjer dödens vägar?

Varje natt möter ett antal smådjur döden på våra vägar. Påkörda rävar, grävlingar, harar, igelkottar, fåglar och katter ligger utmed vägrenen morgonen efter. Vems ansvar är det att de tas bort?

ANNONS
|

Halmstad. Om du kör på stora djur, som till exempel älg, hjort och rådjur, eller vissa utrotningshotade djur som uttern, måste du enligt lag anmäla det till polisen. Dessutom ska du märka ut platsen så att jägare kan hitta och skjuta djur som inte har dött men skadats.

Kör du på ett litet djur som en räv, grävling eller hare har du däremot ingen anmälningsplikt. Sådana djur görs det heller inget eftersök på även om bilföraren ringer polisen.

- Skillnaden är att i de förra fallen har djuren antingen ett ekonomiskt värde för jakträttsinnehavaren eller ett ekologiskt värde på grund av att de tillhör en hotad art, säger Christer Harplinger, informationsansvarig på polis-myndigheten i Halland.

ANNONS

Kör man på ett litet tamdjur som en hund eller en katt bör man stanna och försöka ta hand om djuret samt kontakta polisen så att de - om djuret är chipmärkt eller tatuerat - kan kontakta ägaren. På så sätt besparar man ägarna mycket ovisshet och oro.

Är djuret svårt skadat, men inte dött, får polisen avliva det med tjänstevapnet.

Ett annat alternativ är att ta med djuret till en veterinärklinik för vård eller avlivning beroende på hur skadat det är.

Skälet till att de små djuren kan ta sig ut på vägarna även där det finns viltstängsel är att de inte prioriteras när man utformar stängslet.

- Det är av trafiksäkerhetsskäl som man stängslar och då är det främst de stora djuren som man ser ett behov av att hålla borta från vägen. Det är med den utgångspunkten man har valt stängsel, säger Anna Westerlund, miljöstöd på Vägverkets regionkontor, och fortsätter:

- Jag tror att det egentligen också är en samhällsekonomisk fråga, det vill säga hur vi ska använda våra gemensamma pengar. De små djuren har inte upplevts som något trafikproblem. Sedan är det en helt annan sak att det är jättetråkigt för ägarna när till exempel en katt blir påkörd.

ANNONS

De enda små djur som Vägverket tar hänsyn till när de bygger vägar eller väljer stängsel är utrotningshotade djur som till exempel utter, grodor och paddor. Till dem byggs det särskilda passager och tunnlar så att de ska kunna ta sig under vägen utan att riskera att bli påkörda.

De som är ansvariga för att ta bort de döda smådjuren från vägrenen är Vägverket eller deras entreprenörer. I Halmstads fall är entreprenören Vägverket Produktion.

Platschefen Martin Winberg på driftområde Södra Halland berättar att de kör särskilda vägverksrundor minst en gång i veckan på motorvägen från Getinge i norr till Skottorp i söder.

Övriga större vägar i Halmstadområdet kontrolleras minst en gång varannan vecka. Då städas vägrenarna från allt möjligt skräp, som bitar från lastbilsdäck som har exploderat. Dess-utom tas påkörda smådjur bort.

- Är det katter som har halsband, eller är märkta, ringer vi polisen, berättar Martin Winberg.

De andra djuren flyttas till lämpliga platser i naturen i närheten av platsen där de har blivit påkörda alternativt lämnas de över till kommunen för destruktion.

Johanna Ulrika Orre

fakta Hit kan du vända dig

Även om man inte har anmälningsplikt när man har kört på ett litet vilt djur får man ändå gärna ringa till Trafikcentralen i Göteborg (gäller även för Halland) och meddela vad man har kört på och var någonstans. Telefonnumret är: 031-63 71 38 alternativt 031-63 71 39.

ANNONS