Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vattnet sjunker undan

Läget stabiliseras i de översvämningsdrabbade områdena och vattnet fortsätter att sjunka undan i Getinge och Oskarström. Räddningstjänsten bevakar läget och förstärker och lagar skyddsvallar där det behövs.

– I natt har vi fortsatt arbetet med att färdigställa skyddsvallar i området. Det fortsätter att stabiliseras och vattnet sjunker undan, säger Fredrik Borgström, brandingenjör vid räddningstjänsten i Halmstad.

Nissans flöde är nu nere i cirka 200 kubikmeter per sekund och det ser betydligt ljusare ut. Den akuta risken för att fler fastighetsägare i Åled och Oskarström ska drabbas av översvämningar har minskat.

Under natten har Suseån sjunkit undan cirka 15 centimeter och Nissan har sjunkit cirka 50 centimeter, enligt uppgifter från räddningstjänsten.

Men mer regn väntas både under dagen och senare i veckan så det är för tidigt att blåsa faran över.

– Vi har inventerat platser där skyddsbarriärerna kan behöva förstärkas, säger Fredrik Borgström.

Han uppmanar enskilda fastighetsägare att vara vaksamma och hålla koll.

– Vi är medvetna om att det finns en risk för skred vid åkanter när vattnet sjunker undan, säger Fredrik Borgström.

Under torsdagen ska räddningstjänsten förbättra vissa vallar och eventuellt ska några nya byggas.

– Räddningstjänsten bygger färdigt de vallar de har påbörjat, sedan håller de koll på dem att de håller. Vi växlar inte ner förrän helgen har gått, med tanke på att det ska regna rätt mycket fredag till söndag, säger Anna Wallefors, kommunikatör vid Halmstads kommun.

– Det finns inte längre någon risk för att äldreboendet ska evakueras i Getinge. Där finns reservkraft redo att koppla in om det blir något problem med strömmen, säger Anna Wallefors.

Avstängningen av gator i Getinge kommer att hävas under dagen efter att de har städats.

De allra flesta i de översvämningsdrabbade områdena har nu fått tillbaka strömmen. Enligt Eons hemsida är det vid sjutiden på torsdagsmorgonen 44 hushåll i Getinge och 3 i Kvibille som saknar el.

Getingeskolan och förskolorna Begonian och Haspungen i Getinge som har hållit stängda i två dagar kan på torsdagen åter öppna.

I Falkenberg, där läget inte har varit lika akut som i Getinge men där det ändå har varit översvämmat i vissa delar har läget varit lugnt även i natt.

SMHI meddelar på tordagsmorgonen att klass 3-varningen för extremt höga vattenflöden i Nissan troligen kommer att ändras i dag.

– Läget är stabilt i Halland, flödena börjar dra sig undan. Där tror jag att kulmen har nåtts, säger Karin Dyrestam, hydrolog på SMHI till TT.

Se den senaste väderprognosen här!