Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Varning för halka utfärdad

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka.

Varningen gäller stora delar av södra Sverige, däribland Halland. Efter det nederbördsområde som drar in över Götaland under söndagseftermiddagen väntas klart väder.

– Det har redan passerat ett nederbördsområde under dagen, och sedan väntas det klarna upp under kvällen, även om det kan komma ytterligare något regnstänk när ytterligare en kallfront passerar. Vi får den nordliga vinden som drar ner och gör att det under kvällen blir minusgrader i Halland, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Minusgraderna, i kombination med nederbörden som fallit under dagen, kommer ställa till det på de halländska vägarna.

– I och med nederbörden som fallit, mest som regn eller blötsnö, så finns det en stor risk för påfrysning under natten och då kan det förekomma ishalka. Vid kusten ser det ut som att det troligen kan hålla sig på plussidan och då är risken lite mindre, så det är framför allt inåt landet som det är stor risk för påfrysning, säger Mikael Sjöstrand.

SMHI har även utfärdat en klass 1-varning för kuling över Kattegatt.

– Det börjar blåsa på ordentligt över Skagerack och Kattegatt i natt och i samband med det kan det komma en snöby som berör kustlandskapet i Halland, men det är lite mer osäkert.

Tills på måndag kommer dock vädret ha lugnat ner sig en aning.

– Det är en nordlig luftström som gör att det dragit ner kallare luft, så det kommer bli en hel del sol på måndag morgon och mellan två minusgrader och någon enstaka plusgrad. Det är fortsatt blåsigt, men lite lugnare inåt land.

Varning klass 1 plötslig ishalka:

Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor.

Källa: SMHI