”Vargen är mer rädd för dig”

Om vargen skulle vara på väg att etablera sig i Halmstadtrakten skulle det vara något mycket ovanligt – men det är ingen fara. ”Den är mer rädd för dig än vad du är för den”, enligt Camilla Wikenros, forskare på SLU.

ANNONS
|

Ett flertal vargobservationer på relativt kort tid fick rovdjursexperten Tommy Berglund att fundera på om varghanen – som på onsdagen fångades på bild i Stjärnarp – ärpå väg att etablera sig i Halmstadtrakten.

– Då skulle det innebära att vi kan få ett vargrevir i södra Sverige och i förlängningen då även valpar, sade han till HP.

Camille Wikenros, forskare på Sveriges lantbruksuniversitets forskningsstation Grimsö, säger att det är ovanligt att vargarna etablerar sig så långt söderut.

– Spridningen söderut går väldigt sakta. Varför just den här individen har valt att etablera sig – om den nu har gjort det – kan jag inte svara på. Men om det är så är det något som inte händer särskilt ofta, säger hon.

ANNONS

Vargtikar kan stanna på en plats i väntan på att rätt hane ska dyka upp, då helst i närheten av platsen där de föddes, men varför hanar väljer att etablera sig är inte helt klarlagt. Skulle det visa sig att vargen i Stjärnarp har valt att etablera sig här finns det ändå ingen anledning till oro, enligt Camilla Wikenros.

– Vargen är ett rovdjur som lever mest på älg. Den har kapacitet att döda människor men det är inget som har hänt i modern tid – vi har inga angrepp på människor sedan 1800-talet, säger hon.

Inte ens om man springer på vargen i skogen finns det anledning att bli rädd, menar forskaren.

– Högst sannolikt sticker den, ungefär som när man möter en räv. Den är mer rädd för dig än vad du är för den. Sedan händer det att vargar blir oskygga och uppehåller sig i närheten av bebyggelse, men då är det en sak som landar på länsstyrelsens bord. Då får de ta ett beslut om den ska skrämmas bort eller skyddsjagas, säger Camilla Wikenros.

ANNONS