Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den ståtliga vargen på bilden fångades i Stjärnarp av Hallandspostens fotograf i mars 2017. På fredagskvällen larmades polisen om att en varghane skådats i Stenhuggeriet. Bild: Jörgen Alström/Arkiv
Den ståtliga vargen på bilden fångades i Stjärnarp av Hallandspostens fotograf i mars 2017. På fredagskvällen larmades polisen om att en varghane skådats i Stenhuggeriet. Bild: Jörgen Alström/Arkiv

Varg skådad i Stenhuggeriet

Strax efter klockan 18 på fredagskvällen larmades polisen om att en varg skådats i Stenhuggeriet i Halmstad.
– Enligt inringaren ska det handla om en större varghane och den ska även ha varit inne på anmälarens tomt, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson.

Att varg siktas i södra Halland är inte helt ovanligt. Senaste var i februari i år, då en varghane rörde sig genom länet, på jakt efter en hona, och bland annat sågs spatsera på Nissastigen.

Läs mer: Varg på Nissastigen: ”Gick som en lejonhane”

– Personen som kontaktat oss nu uppger att flera grannar också sett vargen och att den även ska ha synts vid Jansabryggan vid Långenäs, men än så länge har vi inte fått in fler samtal, säger Fredrik Svedemyr och berättar att polisen varit i kontakt med en eftersöksjägare.

– Det finns inga uppgifter om att djuret skulle vara skadat, så det är nog mer en fråga om att få in kompetens. En jägare kan avgöra om det är en varg. Det skulle ju också kunna var en större hund.

Ensamvargar mer rörliga

Kill Persson, som är jourhavande fältpersonal på Länsstyrelsens rovdjurstelefon, har inte hört något om att en varg skulle varit synlig i Halland.

– Jag har varit i tjänst sedan i morse och det har inte kommit in några samtal. När vi hade varg här i vårvintras så fick vi in väldigt många observationer, men någon ska i och för sig vara den första, säger han.

Hur sannolikt är det att en varg är ute på vandring så här års?

– Det är vanligare tidigare på året, men vargar som inte etablerat något eget revir kan vara mer rörliga, säger Kill Persson.

Ska inte gå nära

Om det rör sig om en varg kan det kan kanske vara på sin plats att påminna om det råd som Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Martin Broberg gav allmänheten i februari.

”Jag vill uppmana människor att inte gå för nära eller skrämma den. Det är ett vilt, stort djur som förtjänar respekt”.