Varbergs kommun sätter press på regeringen om kärnavfallet

Varbergs kommun vill ha ett beslut från regeringen om slutförvaret för använt kärnbränsle. Enligt kommunens uppfattning hotas den svenska kärnkraftindustrins existens om inte en lösning kommer fram snart.

ANNONS
|

Varbergs kommun ansluter sig nu till den livliga debatt som blossat upp kring slutförvaret för kärnavfall. Ett sådant ska byggas i Östhammar kommun – är det tänkt. Men regeringens beslut i frågan dröjer och från såväl kärnkraftsindustrin som riksdagen har det höjts krav på att frågan får en snar lösning.

Till denna linje ansluter sig också Varbergs kommun. I ett yttrande till Strålsäkerhetsmyndigheten, undertecknat av kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M), kräver kommunen att regeringen tar tag i frågan om slutförvaret.

”Tillåts inte slutförvaret att börja byggas riskeras driften för Sveriges hela kärnkraftsprogram och det finns då inte förutsättningar att hantera det använda bränslet från kärnkraftsreaktorerna”, skriver kommunen.

ANNONS

I yttrandet påpekas också att mellanlagret Clab i Oskarshamn börjar bli fullt.

”Regeringen behöver fatta ett beslut om den sammanhållna ansökan om att bygga ett slutförvar och en anläggning för inkapsling av det använda kärnbränslet, samt en utökning av lagringskapaciteten i mellanlagret Clab”, skriver kommunen.

– Det finns ingen anledning att inte komma i gång med att bygga slutförvaret nu. Allting finns på plats och Östhammars kommun har lämnat klartecken, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Kommunens yttrande kan ses mot bakgrund bland annat av det utspel som Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg gjorde i DN i februari. I en intervju med tidningen sade Wahlborg att ett beslut från regeringen krävdes senast i sommar om inte mellanlagret i Clab ska bli fullt 2023.

”Och då kan vi troligen inte köra våra kärnkraftsreaktorer 2024 eftersom det inte finns någon plats för det utbrända kärnbränslet”, sade Torbjörn Wahlborg till tidningen.

Kärnkraftskommunernas samarbetsorgan KSO, där Varbergs kommun ingår, har drivit på i slutförvarsfrågan sedan flera år tillbaka. Farhågorna om att mellanförvaret i Oskarshamn håller på att bli fullt framfördes också av Ann-Charlotte Stenkil i HN:s reportage inför stängningen av Ringhals 1 i december förra året.

Yttrandet till Strålsäkerhetsmyndigheten lämnades av Varbergs kommun i samband med remissförfarandet kring den nationella planen för ansvarsfull och säker hantering av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall.

ANNONS

Processen om slutförvaret

2011 lämnade Svensk Kärnbränslehantering (SKB) in en ansökan om att få bygga ett slutförvar av använt kärnbränsle.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har granskat SKB:s ansökan mot kärntekniklagen och gav sitt godkännande 2018.

Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt prövade samtidigt SKB:s ansökan mot miljöbalken och begärde kompletteringar, särskilt om kopparkapselns långsiktiga beständighet .

SKB har därefter gjort kompletteringar, som SSM har godkänt.

13 oktober 2020 sade Östhammar kommun ja till slutförvar i Forsmark.

Regeringen ska nu fatta beslut om huruvida tillstånd enligt kärntekniklagen respektive tillåtlighet enligt miljöbalken kan medges eller inte.

Källa: TT/Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer: Riksdagspress på regeringen om slutförvar

ANNONS