Varbergs församling återgår till vanliga gudstjänster

Under våren och sommaren har kyrkorna inte kunnat hålla vanliga gudstjänster och i stället bland annat sänt dem på internet. Nu planerar Varbergs församling att återgå till normala kyrkobesök. Kyrkan i Falkenberg har ännu inte fattat något beslut.

ANNONS
LocationHalland||

Under pandemin har kyrkorna i Falkenberg och Varberg inte kunnat hålla vanliga söndagsgudstjänster på grund av risk för trängsel.

– I våra tre kyrkor är vi sammanlagt 400 personer en vanlig söndag, så det skulle inte fungerat, säger Kent Pettersson, kommunikatör på Varbergs församling.

I stället har kyrkorna haft digitala gudstjänster på internet och anordnat enklare kvällsmässor med ett begränsat antal besökare. Församlingen i Falkenberg har även öppnat kyrkan så att folk kan komma när de själva vill. Olof Ringdahl, tillförordnad kyrkoherde i Falkenberg, säger att det har fungerat bra, men att många längtar efter normala gudstjänster.

– Min uppfattning är att det har varit uppskattat. Det positiva coronan har fört med sig är att vi har blivit mer tillgängliga, vilket vi haft som mål länge men varit lite tröga med.

ANNONS

Kan behöva spärra av bänkar

Söndagen den 16 augusti kommer kyrkorna i Varberg återgå till vanliga gudstjänster, även om de fortfarande inte kommer släppa in fler än 50 personer.

– I Sollyckan och Apelvikshöjd kommer vi eventuellt behöva spärra av en del bänkar för att besökare inte ska sitta för tätt. I Varbergs kyrka kommer det däremot inte vara några problem att sprida ut sig, säger Kent Pettersson.

Hur de kommer göra med konserter och nattvard, då risken att folk kommer för nära varandra är större, är inte bestämt.

– Om det är en person som spelar orgel går det ju bra. Men en konsert med 15 personer som spelar stråkensemble, kan vi överhuvudtaget ha det? Det är beslut som vi inte fattat ännu. Nattvarden har vi funderat på att hålla vid utgången eller utanför kyrkan.

Framtiden mer oviss i Falkenberg

I Falkenberg fortsätter församlingen med digitala gudstjänster och enklare mässor tills slutet av augusti. Därefter ska de börja fundera på att återgå till normala gudstjänster.

– Det är många som längtar efter gudstjänsten. Men än så länge har jag inte den blekaste aning om hur det blir, vi får helt enkelt se, säger Olof Ringdahl.

ANNONS