Ett av Sveriges 16 miljömål är ”Giftfri miljö”.
Ett av Sveriges 16 miljömål är ”Giftfri miljö”. Bild: Kent Eng

Varberg och Falkenbergs kommuner saknar en plan för att få bort farliga kemikalier

I fyra år i rad har Varbergs kommun angett i en enkät att kommunen har en politisk antagen kemikalieplan. Men det är en sanning med modifikation.

ANNONS
|

I Aktuell hållbarhets kommunenkät har Varbergs kommun sedan 2016 svarat ja på frågan om kommunen har en politiskt antagen kemikalieplan. Men i år blev svaret nej. På miljö- och hälsoskyddsnämndens senaste sammanträde lyfte Mikael Karlsson (C) frågan.

– Vi inom centern ser det som en viktig fråga att minska användningen av gifter i vår livsmiljö. Jag tycker själv att det är olämpligt att vi först haft en plan som sedan har fallit bort, säger Mikael Karlsson.

HN ville ta del av kemikalieplanen alternativ strategin – men det fanns ingen att begära ut.

Kommunens hållbarhetsstrateg Sofie Nilsson berättar att Varbergs kommun aldrig har haft en politisk antagen kemikalieplan. Men att kommunen har lämnat en kommentar till enkätsvaret om att det är kommunens hållbarhetsmål som behandlar frågan om giftfria miljöer.

ANNONS

I år har dock Varbergs kommun svarat nej på frågan.

– Kraven skärptes i år och vi har inte en samlad dokumentation som är tillgänglig för allmänheten och därför blev svaret nej, säger Sofie Nilsson.

För att förtydliga hur det går med att uppnå hållbarhetsmålen har kommunfullmäktige beslutat att det årligen ska upprättas ett hållbarhetsbokslut. Det första bokslutet ska presenteras våren 2021.

Vidare går det att läsa i Aktuell hållbarhets kommunranking att ”Varbergs kommun jobbar aktivt med utfasning av farliga kemikalier och har bland annat har tillsatt en kemikaliesamordnare på varje förvaltning.” Inte heller den sistnämnda uppgiften stämmer. På kommunens förvaltningar finns dock inga kemikaliesamordnare utan det finns på det kommunala bolaget Vatten & Miljö i Väst AB (VIVAB) avdelningar.

”Det är inte en uppgift vi lämnat till Aktuell hållbarhet, utan måste vara en olycklig tolkning från deras sida,” skriver Sofie Nilsson i ett mejl till HN.

Har Falkenbergs kommuns en kemikalieplan? Enkätsvaren i kommunrankingen varierar.

2016: Delvis.

2017: Ja.

2018 – 2020: Nej.

Falkenbergs kommuns hållbarhetschef Josefine Eirefelt svarar på hur svaren kan variera så.

– 2016 fanns det politiska beslut för hur vi jobbar med giftfria förskolor. 2017 grundar svaret på planen för ekologisk hållbarhet. Året efter det påbörjades förändringsarbetet med hållbarhetsfrågor. Att göra skillnad är inte att ha styrdokument på plats utan att tänka annorlunda i stort, säger Josefine Eirefelt.

ANNONS
ANNONS