Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Erntell, smittskyddsläkare
Mats Erntell, smittskyddsläkare

Varberg har flest döda i covid-19

Varberg har flest antal döda i Covid-19. Hittills har 15 människor avlidit. Men lilla Laholm är värst drabbad. Där har 9 personer dött. Siffrorna har blivit offentliga efter ett nytt domstolsbeslut.

64 män och kvinnor i Halland har hittills avlidit i sviterna av coronaviruset. Ungefär hälften av dem har gått bort på äldreboenden.

Region Halland har inte velat tala om hur många som avlidit i respektive kommun.

– Det har varit enstaka dödsfall per kommun och vecka. Då bedömde vi det som en sekretessrisk, att omgivningen skulle kunna sluta sig till vad någon som gått bort haft för diagnos, säger tillförordnade smittskyddsläkaren Mats Erntell.

Klagade i domstol

Kungsbackatidningen Norra Halland överklagade beslutet till kammarrätten och fick rätt.

”Utifrån uppgifterna i sammanställningen är det inte möjligt att identifiera någon enskild. (…)Det har inte kommit fram att uppgifterna omfattas av någon annan sekretessbestämmelse. Sammanställningen ska därför lämnas ut”, skriver domstolen, enligt Norra Halland.

– Vi kommer inte att överklaga detta. Den statistik vi nu lämnar är siffror som uppstått under 12-13 veckor. Men jag vill inte lämna ut den på veckobasis. Det har inget stort allmänintresse, anser Mats Erntell.

– Det finns andra faktorer som är viktigare att titta på för att tolka pandemin, som åldrar och hur det ser ut inom äldreomsorgen, fortsätter han.

Flest smittade i Varberg

Han har nu gått igenom antalet antalet avlidna kommun för kommun..

Varberg har 341 smittade och 15 döda. Falkenberg har 169 smittade och och 14 döda. Halmstad 307 smittade och 11 dödsfall.

– Sett till länsgenomsnittet kan man säga att Varberg, Falkenberg och Kungsbacka ligger nära varandra vad gäller antalet avlidna. Halmstad ligger lite lägre och Laholm lite högre, säger Mats Ternell.

– Att Varberg har ett högt antal smittade beror på att man var sen med provtagningen där, men nu har man tagit väldigt många prover, framför allt på vårdpersonal, den senaste tiden.

Många döda på äldreboende

Laholms kommuns dödstal är högt med tanke på den ringa folkmängden om drygt 25 000 personer. Nio äldre har avlidit där.

– Det beror på att de hade ett stort äldreboende som drabbades tidigt, ett boende som nu är fritt från covid, säger Mats Erntell.

63 av de 64 avlidna hallänningarna tillhörde en så kallad riskgrupp, enligt Region Hallands statistik från den 23 juni. Medelåldern bland de döda är 83, 2 år.

Medelåldern bland dem som konstaterats bära på coronaviruset är 51 år. Det totala antalet fall av covid-19 i Halland är 1 209 personer. En siffra som förväntas stiga i takt med att allt fler provtas. Hittills har knappt 9 900 personer testats.

Under tisdagen vårdades 23 personer på sjukhus, varav 3 på IVA.

Corona i Halland

Varberg: 341 smittade, 15 döda.

Halmstad : 307 smittade, 11 döda.

Kungsbacka: 231 smittade, 14 döda.

Falkenberg: 169 smittade, 14 döda.

Laholm: 78 smittade, 9 döda.

Hylte: 21 smittade, 1 död.

Utanför Halland: 62 smittade.