Varberg – en av landets bästa skolkommuner

Näst bäst i Sverige. Det är Varbergs kommun enligt Lärarförbundets rankning Årets skolkommun. Falkenberg tappar däremot från plats 73 till 95.

ANNONS
|

För femtonde året i rad utser Lärarförbundet Årets skolkommun. Alla kommuner bedöms utifrån 13 kriterier såsom exempelvis lärartäthet, resurser, meritvärde hos eleverna och lärarlöner. Förra året hamnade Varberg på plats 50 och har i år klättrat till en andraplats.

– Det är jätteroligt. Vi har haft ett målmedvetet arbete under flera år. Under 2012 till 2014 påbörjade vi utvecklingsarbetet och 2015 lyckades vi få resultat. Arbetet är långsiktigt och vi kommer att fortsätta, säger Elisabeth Svennerstål-Jonsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Varbergs kommun.

Några av de faktorer som har bidragit till framgången i Varberg är enligt Elisabeth Svennerstål-Jonsson den stora omorganisationen inom grundskolan som genomfördes för några år sedan och den nya resursfördelningsmodellen. Framför allt har satsningar på läsning i tidiga åldrar och ledarskapet i klassrummet genom bedömning för och av lärandet samt en systematik i uppföljning av resultat varit framgångsrika.

ANNONS

– Våra medarbetare har lagt grunden till framgången. Nämnden har tagit fram bra och tydliga målformuleringar, det är ett gemensamt arbete.

För ett par veckor sedan presenterade Lärarnas Riksförbund sin rankning och där placerade sig Varberg på en tredje plats.

Falkenbergs kommun har gått åt andra hållet. Förra året placerade sig kommunen på plats 73 men har i år halkat ner till plats 95. Några av de kriterier där Falkenberg har tappat är i lärartäthet, friska lärare, meritvärde för åk 9 och andel elever med godkänt betyg.

Bäst av alla skolkommuner i landet placerade sig Vellinge. Alla Sveriges 290 kommuner rankas.

För några veckor sedan presenterade Lärarnas riksförbund sin rapport där Varberg hamnade på tredje plats bland Sveriges skolkommuner.

Hallands kommuner i lärarförbunders ranking 2016

Placering av 290 kommuner

  1. Varberg - 2
  2. Halmstad - 33
  3. Kungsbacka - 37
  4. Falkenberg - 95
  5. Laholm - 159
  6. Hylte - 263

ANNONS