Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Varberg bättre än Falkenberg på att följa coronarestriktioner under Black friday

Exklusiv mobildata från Telia visar hur varbergarna och falkenbergarna rört sig under Black friday i år jämfört med förra året. Resultaten visar en förhållandevis låg minskning - men minskningen skiljer sig åt mellan städerna.

Den 3 november infördes nya skärpta coronarestriktioner i Region Halland. Undvik butiker och stanna hemma i största möjliga mån löd delar av budskapet.

Sänkta priser under den sista fredagen i november har blivit en viktig tradition för handeln. Ur mobildatamätningar som Hallands Nyheter begärt ut av Telia framgår det hur väl varbergarna och falkenbergarna följde de skärpta restriktionerna under Black friday.

Mätningarna visar antalet mobiltelefoner som under 20 minuter varit uppkopplade mot en mast inom ett särskilt område. Vi jämförde den totala rörelsen i de bägge stadskärnorna under Black friday den 27 november i år och samma shoppinghögtid den 29 november förra året. Platsdatan visar aktiviteten mellan klockan åtta på morgonen och åtta på kvällen.

Bild: Dick Gillberg
Bild: Dick Gillberg

Påtaglig skillnad mellan de två stadskärnorna

Rörelsen i Varbergs stadskärna minskade med 29 procent jämfört med föregående år. I Falkenberg var aktiviteten 18 procent lägre än samma dag förra året.

– I vanliga tider hade detta varit en enorm minskning, men i coronatider ganska liten, säger Kristofer Ågren, chef för dataanalys på Telia. Vi har sett betydligt större förändring i övriga delar av landet. I våras var det inte ovanligt att se minskningar på över 50 procent.

Det går även att se en påtaglig skillnad mellan de två stadskärnorna.

– Av någon anledning har Varbergs centrum helt klart haft lägre aktivitet än Falkenbergs, säger Kristofer Ågren. Tio procentenheter är en ganska betydande skillnad.

Den viktigaste frågan, om trängseln har minskat, framgår inte i mobildatamätningarna. Där bedöms läget av Länsstyrelsen Halland som utför kontroller. Men vilken påverkan Black friday haft ur smittspridningssynpunkt är ännu för tidigt att se.

– Det är fortfarande för tidigt att uttala sig om vilken effekt Black friday haft, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo på Region Halland. De som har smittats förra veckan har i hög utsträckning inte hunnit insjukna än. Men all minskad rörlighet bedömer jag som bra. Varför Halland är sämre än andra regioner kan jag inte uttala mig om.