Med 21 procent positiva antikroppstester är Halland nu på femte plats bland de län där högst andel får ett positivt provsvar. ”Det är en hög siffra, men det är svårt att dra några slutsatser av den”, konstaterar Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Halland.
Med 21 procent positiva antikroppstester är Halland nu på femte plats bland de län där högst andel får ett positivt provsvar. ”Det är en hög siffra, men det är svårt att dra några slutsatser av den”, konstaterar Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Halland. Bild: Jenny Förander och Region Halland

Var femte testad hallänning har antikroppar

Andelen hallänningar som får ett positivt svar på sitt antikroppstest har fördubblats sedan början av oktober. Den andra veckan i november testades rekordhöga 21 procent positivt, det vill säga mer än var femte som tog provet.

ANNONS
|

– Det är en hög siffra, men det är svårt att dra några slutsatser av den, konstaterar Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Halland.

Sedan provtagningen blev tillgänglig för hallänningarna har andelen positiva svar stadigt ökat. I början av oktober låg den på 4,5 procent, men hoppade snabbt upp till 11. Den senast tillgängliga siffran gäller vecka 46, då 277 av 1073 tester var positiva, det vill säga drygt 21 procent.

Diagrammet visar antal antikroppstester som tagits i Region Hallands regi sedan vecka 28. De blå staplarna visar antal prover och de röda antalet positiva provsvar. Vecka 46 var andelen positiva svar uppe i drygt 21 procent.
Diagrammet visar antal antikroppstester som tagits i Region Hallands regi sedan vecka 28. De blå staplarna visar antal prover och de röda antalet positiva provsvar. Vecka 46 var andelen positiva svar uppe i drygt 21 procent. Bild: Region Halland

Jämfört med övriga landet så placerar sig Halland nu på femte plats bland de län där högst andel får ett positivt provsvar. Stockholm sticker ut med 28 procent. Även Kalmar, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen har en något högre andel positiva antikroppstester än Halland, medan både Västra Götaland och Skåne har lägre, i Skånes fall betydligt lägre.

ANNONS

Inte representativt för alla hallänningar

Vad säger då siffrorna, egentligen? Eftersom antikroppstesterna är till för personer som tidigare haft symptom på covid-19 så är inte andelen representativ för hallänningarna i stort.

– Nej, det här är ju ett urval av hallänningar som valt att gå och testa sig. Totalt är det nu runt 18 000 personer som gjort ett antikroppstest och det motsvarar bara fem procent av befolkningen, säger Maria Löfgren.

De tester som räknas in i statistiken är enbart de som Region Halland utför genom ett venöst blodprov och där man genom laboratorieanalys kan se om en person bildat antikroppar mot coronaviruset. Proverna började tas på vård- och omsorgspersonal i juli och öppnades upp för hallänningarna den 1 oktober, mot en egenavgift på 200 kronor.

Därtill finns ett antal olika snabbtester, som bland annat kan tas på apotek och vaccinationsmottagningar, men som inte anses vara riktigt lika säkra i sitt resultat. Dessa provsvar ingår alltså inte i regionens statistik.

Olika nivåer på antikroppar

Att få veta att man har antikroppar innebär enligt Folkhälsomyndigheten att man sannolikt är immun mot viruset i åtminstone sex månader. Men hur är det då med de som eventuellt hade covid-19 redan i mars. Syns deras antikroppar i ett test som tas nu, mer än sex månader senare?

ANNONS

– Vilken nivå av antikroppar man utvecklar kan vara olika mellan olika individer och det finns enstaka personer som varit sjuka i covid-19 men inte utvecklat antikroppar. Kunskapsläget om antikropparna utvecklas hela tiden, säger Maria Löfgren.

ANNONS