Var femte nytt coronafall i Halland är virusmutation från Storbritannien

Var femte nytt coronafall i Halland under vecka sex var av den brittiska virusvarianten. Det visade siffror som presenterades av Folkhälsomyndigheten i dag.

ANNONS
|

Just nu pågår ett intensivt arbete för att spåra möjliga virusmutationer i Sverige. Region Halland har på Folkhälsomyndighetens uppdrag skickat vidare alla positiva coronatester från länets självprovtagningar till Tyskland för analys.

Under tisdagseftermiddagen redovisades resultaten från de prover som skickats under vecka 5 och 6.

– Den sammanställning vi har fått visar att 20 procent av positiva prover från självprovtagningen var den brittiska virusvarianten, säger Maria Löfgren smittskyddsläkare på Region Halland.

Den brittiska virusvarianten har på ganska kort tid spridit sig över Europa och på många ställen är den redan den dominerande varianten. Ett scenario som nu även väntar Sverige. Under tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten meddelade Anders Tegnell att de tror att den brittiska varianten kommer att ta över helt inom den närmaste månaden.

ANNONS

– Det vet vi vet hittills om den här varianten av coronavirus är att den verkar vara mer smittsam än den variant som dominerat tidigare. Vi vet också att vaccinet skyddar mot den här nya varianten och vi har inte kunnat se att den skulle vara dödligare eller i högre utsträckning leda till allvarlig sjukdom, säger Maria Löfgren.

Än så länge planerar dock inte Region Halland för några skärpta rekommendationer utifrån den nya virusvariant som nu sprids.

– För dig som individ är det ingen skillnad vilken virustyp du får. Däremot kollar vi på de här nya varianterna för att se om de kan vara så att de smittar tidigare och om vi behöver ändra vårt smittspårningsarbete, till att gå längre bak, än de 24 timmar före insjuknande som vi följer i dag, säger Maria Löfgren.

Smittspridningen ser ut att öka igen

Samtidigt syns än trend i Halland att smittan börjar öka igen och det från en redan hög nivå.

– Det är oroväckande. Om vi från en hög basnivå får en kraftig uppgång av fall riskerar vi att få än ännu större påfrestning på sjukvården. Därför är det väldigt viktigt att vi hjälps åt och försöker bromsa smittspridningen nu, säger Maria Löfgren.

Sedan tidigare har Halland två fall av den sydafrikanska virusmutationen. Båda dessa fall är dock kopplade till resor och i regionens smittspårningsarbete har inte någon spridning inom Halland kunnat hittas. Än så länge finns det dock inga fall i Halland av den brasilianska virusmutation som nu upptäckts på andra håll i Sverige.

ANNONS

ANNONS