Movement är ett populärt alternativ i Halmstad och genomför varje år cirka 2 700 ortopedioperationer, både via valfrihets- och vårdgarantiavtal med Region Halland. Verksamheten där kommer att fortsätta, medan kollegan Ortopedspecialisterna i Falkenberg, som startats av Halmstadkirurgen Patrick Överli, nu lägger ner.  ”Utan valfrihetspatienterna så överlever vi helt enkelt inte”, säger han.
Movement är ett populärt alternativ i Halmstad och genomför varje år cirka 2 700 ortopedioperationer, både via valfrihets- och vårdgarantiavtal med Region Halland. Verksamheten där kommer att fortsätta, medan kollegan Ortopedspecialisterna i Falkenberg, som startats av Halmstadkirurgen Patrick Överli, nu lägger ner. ”Utan valfrihetspatienterna så överlever vi helt enkelt inte”, säger han. Bild: Roger Larsson och Ola Folkesson/Arkiv

Valfriheten slopas – privat vårdgivare tvingas stänga

Efter två försök att upphandla privata alternativ inom ortopedi, som båda dömts bort av Förvaltningsrätten, ger nu Region Halland upp och stänger valfrihetsdörren. Därmed blir det inte längre möjligt att söka ortopedisk vård hos Movement i Halmstad och Ortopedspecialisterna i Falkenberg lägger ner.

ANNONS
|

– Upphandlingen gäller vård för cirka 12 miljoner kronor per år, vilket är en liten del av all ortopedi i Halland. Vi är politiskt eniga om att nu istället ge de pengarna till sjukhusens ortopediverksamhet, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Beslutet får dock stora konsekvenser för de privata mottagningar som haft valfrihetsavtal med regionen.

– Utan valfrihetspatienterna så överlever vi helt enkelt inte. Vi har även avtal för att ta emot patienter på vårdgaranti, men det är för osäkert. Ibland kommer det väldigt mycket och ibland ingenting och vi har 11-12 anställda och hyra som ska betalas, säger Halmstadbon Patrick Överli, en av ägarna till Ortopedspecialisterna och tidigare delägare och verksam hos Movement i Halmstad.

ANNONS

Tvingas stänga verksamheten

Ortopedspecialisterna, som sedan 2015 bedriver ortopedisk vård i Region Hallands tidigare operationslokaler i Falkenberg, känner sig nu tvingade att stänga ner.

– Jag hade på känn att det skulle bli så här och fattade beslutet i maj. Som tur är så har all vår personal redan fått nya jobb, men det känns väldigt tråkigt när man byggt upp en jättebra verksamhet som jag tror gjort stor nytta i Halland, säger Patrick Överli.

Ortopedspecialisterna bedriver sedan 2015 ortopedisk vård i Region Hallands tidigare operationslokaler i Falkenberg. Man har föreslagit regionen att ta över verksamheten, men inte fått gehör. ”För mig är det obegripligt, inte minst med tanke på att operationsköerna växer så det knakar” säger Patrick Överli, en av delägarna.
Ortopedspecialisterna bedriver sedan 2015 ortopedisk vård i Region Hallands tidigare operationslokaler i Falkenberg. Man har föreslagit regionen att ta över verksamheten, men inte fått gehör. ”För mig är det obegripligt, inte minst med tanke på att operationsköerna växer så det knakar” säger Patrick Överli, en av delägarna. Bild: Ola Folkesson/Arkiv

Eftersom Ortopedspecialisternas lokaler fortfarande ägs av Region Halland har han föreslagit regionen att de ska ta över verksamheten och förlägga sin öppenvårdskirurgi till Falkenberg.

– Vi ligger ju mitt i Halland och man kunde även ta över mig och vår personal, men man nappade inte. För mig är det obegripligt, inte minst med tanke på att operationsköerna växer så det knakar. Nu när valfriheten försvinner så måste dessutom alla patienter söka sig till sjukhusen, konstaterar Patrick Överli.

Movement hoppas på fortsatt samarbete

På Capio Movement i Halmstad är man lite mer försiktig i sina kommentarer:

– Det är klart att det här påverkar oss, men vi hoppas kunna fortsätta ha ett gott samarbete med Region Halland och tror att de behöver Movement. Vi kommer fortsätta ha avtal för patienter som kommer via vårdgarantin och det blir nu upp till regionen att hitta former för framtida samarbete, säger verksamhetschefen Susanne Aspehall-Malm.

ANNONS

Movement har också fler ben att stå på och erbjuder utöver ortopedisk vård även reumatologi, röntgen och idrottsmedicin.

Movement Medical, som grundades av tre Halmstadläkare, köptes 2011 av Capio. Idag bedriver man vård inom ortopedi, reumatologi, röntgen och idrottsmedicin och har avtal med flera landsting, däribland Region Halland.
Movement Medical, som grundades av tre Halmstadläkare, köptes 2011 av Capio. Idag bedriver man vård inom ortopedi, reumatologi, röntgen och idrottsmedicin och har avtal med flera landsting, däribland Region Halland. Bild: Jari Välitalo/Arkiv

Upphandlingar har fått bakläxa

Två gånger, 2017 och 2019, har Region Halland försökt göra nya upphandlingar av valfrihetsvård inom ortopedi, men stött på patrull. Båda gångerna har man enbart velat skriva avtal med lokala verksamheter, Movement i Halmstad och Ortopedspecialisterna i Falkenberg, men ortopedimottagningar i Västra Götalandsregionen har överklagat beslutet och fått rätt i Förvaltningsrätten.

Att Region Halland krävt att verksamheterna ska finnas i Halland har ansetts konkurrensbegränsande och i strid med Lagen om offentlig upphandling.

LÄS MER:Idel strul kring regionens upphandling av ortopedi

– I och med att vi inte kan uppnå det vi vill, att bara ha aktörer som finns på plats i Halland och skapar arbetstillfällen lokalt, så har vi beslutat att inte göra någon upphandling. Nuvarande avtal kommer att förlängas till årsskiftet för att ge verksamheterna rimlig tid att avveckla, säger Mikaela Waltersson.

Men beslutet drabbar ju även halländska företag, som Movement och Ortopedspecialisterna ...

– Ja, men som jag uppfattat det så hade Ortopedspecialisterna redan bestämt sig för att lägga ner. Och Movements stora verksamhet är reumatologi och inom det området kommer vi att göra en ny upphandling, säger Mikaela Waltersson.

Valfrihetsavtalen har inneburit att hallänningarna kunnat få remiss eller själv söka ortopedisk vård hos de privata alternativen, men betalat samma patientavgift som på sjukhusen. Kostnaden har istället tagits av Region Halland.

ANNONS

Patienter får komma via vårdgarantin

Regionen fortsätter att ha avtal med åtta privata ortopedimottagningar, bland annat Movement, för patienter som inte kan få vård på sjukhuset inom den tid som anges i vårdgarantin. Även möjligheten att söka vård hos privata alternativ via en sjukvårdsförsäkring kvarstår.

– I Stockholm ser man ju en utveckling mot mer privata sjukvårdsförsäkringar, men det återstår att se om det blir så i Halland också, säger Susanne Aspehall-Malm, verksamhetschef på Capio Movement.

Fotnot: Inom ortopedi behandlas skador i rörelseapparaten, såsom knän, höfter, rygg och axlar. Hallänningarnas ortopediska vård kostade 2019 totalt 510 miljoner kronor, varav valfrihetspatienter stod för cirka tio miljoner och vårdgarantipatienter för 46 miljoner.

ANNONS