Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Vackra utflyktsplatser värda att besöka i Halland

Det vimlar av pittoreska platser i Halland. Nu kan du få nya tips på ställen att besöka. – Vi har hittat många fina pärlor värda att bevara, säger bebyggelseantikvarie Björn Ahnlund på Kulturmiljö Halland.

Tillsammans med kulturgeograf Catharina Mascher från Kula HB har han för Varbergs kommuns räkning gjort ett nytt Kulturmiljöprogram som presenteras på torsdagen. De har rest runt i Halland för att uppdatera de kulturhistoriska inventeringar i Hallandskommunerna som gjordes under 1980- och det tidiga 1990-talet. När kartläggningen nu har inventerats och gjorts om har fokus legat på både husen och landskapet.

Arbetet har resulterat i en fin bok som presenteras i dag. Meningen är att Kulturmiljöprogrammet ska ligga till grund för beslut rörande detaljplaner men kan också vara till nytta för enskilda fastighetsägare och hembygdsvänner. Skriften omfattar 40 olika lantliga miljöer. Några har tagits bort sedan sist och andra har lagts till. 13 nya miljöer har tillkommit.

När man talar om pittoreska miljöer är det kanske konstigt att ett av de nya områdena som kommit med är Ringhals.
– Det är inte bara de vackra ställena som vi pekar på. Det här handlar om unika, lantliga och intressanta miljöer från 1900-talet och Ringhals är en av dem, säger Björn Ahnlund.

När han blir ombedd att lyfta fram tre pärlor bland de tretton nya nämner han Kärradal, Vik och Solbacken.
– Kärradal är en trivsam miljö som både har kvar en gammal bykänsla med gamla gårdar tillsammans med sommarhus som byggts där sedan 1910. Det är viktigt att bevara sådana ställen längs kusten som är så hårt exploaterat. 

Husen har byggts på berget utan att man har sprängt innan. 
– Det här stället speglar det typiska halländska sommarlivet så som det har sett ut sedan 1900-talet.

Folkparkerna är en svensk tradition som också representeras i boken. Platsen heter Solbacken.
– Det är också en pärla som ligger så fint vid en sjö. Festplatsen i form av folkparken speglar nöjes- och fritidslivet på 1900-talet. 

Vik är en välbevarad by i skogsmiljö som Björn Ahnlund gärna lyfter fram.
– Det är en traditionell by i skogsmiljö med välbevarade hus med uppodlade marker runt om som visar hur det såg ut på många platser.

Det har inte varit helt lätt, berättar Björn Ahnlund, att sovra och välja bland alla fina miljöer i Halland.
– Det här är ju ingen vetenskap utan ett urval som vi har gjort för att lyfta fram miljöer värda att bevara, säger Björn Ahnlund.