Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vaccineringen öppnar för riskgrupper från 18–59 år

På måndag öppnas vaccineringen mot covid-19 för personer i fas 3, riskgrupp mellan 18–59 år.

30 000 hallänningar ska göra sig redo för vaccination när Region Halland öppnar bokningen för fas tre. I gruppen ingår personer i riskgrupp samt gravida, som är äldre än 35 år eller med ett BMI över 30.

– Vi har valt en relativt bred grupp jämfört med andra regioner. Vi har valt att vara ganska generösa, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

På måndag öppnar bokningen för personer i riskgrupp födda 1965 eller tidigare, under onsdagen öppnar bokningen för personer födda 1971 eller tidigare. Bokningen sker genom 1177 och är uppdelat för att det ska bli ett bra bokningsflöde, enligt Weichel Steier.

– Alla får brev med information hem, men det är inte just kopplat till den diagnos man har. Därför måste man denna gången hålla koll på när det är sin tur att boka.

Nästa vaccinfas väntar sätta igång vecka 24.

De ingår i vaccinfas 3

• Kronisk hjärt- och kärlsjukdom, till exempel hjärtinfarkt, kärlkramp, hjärtsvikt, stroke, högt blodtryck

• Kronisk lungsjukdom, till exempel KOL, astma

• Andra tillstånd och sjukdomar som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, till exempel kraftig övervikt (BMI över 40), neuromuskulära sjukdomar såsom MS, ALS, ärftliga muskelsjukdomar och flerfunktionshinder

• Nedsatt lever- eller njurfunktion som kontrolleras regelbundet i vården

• Diabetes typ 1 och typ 2

• Sjukdom eller behandling som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar, till exempel cancersjukdom med pågående cellgiftsbehandling, andra sjukdomar som behandlas med läkemedel som sätter ned immunförsvaret

• Downs syndrom

Gravida som har något av tillstånden eller sjukdomarna ovan, eller ett BMI över 30, eller är över 35 år kommer också erbjudas vaccination när respektive åldersgrupp är aktuell.

Källa: Region Halland