Vaccineringen är i gång på Hallands sjukhus Varberg

IVA och operationsavdelningarna är först ut när vaccinationen sätter i gång på Hallands sjukhus. En personalgrupp som tidigare pekats ut som extra utsatt blev utan.

ANNONS
|

Under torsdagen satte vaccinationen igång på Hallands sjukhus. 400 doser har avsatts för vårdpersonal i Varberg och Halmstad, personal som arbetar patientnära på operations- och intensivvårdsklinikerna (IVA) är först på tur.

Att det just är IVA och operationsavdelningarna som prioriteras har lett till en del missnöje bland personalen på andra avdelningar.

– Många medlemmar har ifrågasatt att epidemiavdelningen inte var först ut. Vi var med i diskussionen och beslutet grundade sig i att viss personal är oersättlig, säger Görel Stoltz, fackförbundet Kommunals ordförande inom Region Halland.

– Vi har full förståelse för att sjukhuset behöver prioritera på det sättet.

ANNONS

Epidemiavdelningen får vänta

När sjukhuschefen Carolina Samuelsson kommenterade personalvaccinationen, den 20/1 i HN, berättade hon att fokus låg på att stärka regionens förmåga att ge akut och livsuppehållande vård. IVA och epidemiavdelningen pekades även ut som väldigt utsatta.

Frågan är då varför epidemiavdelningen får vänta, och varför operation fick gå före?

När frågan ställs till Marianne Kondrup, kommunikationschef vid Hallands Sjukhus, berättar hon att beslutet grundar sig i vilka som är närmast patienterna.

Stämmer det att det även handlar om vilken personal som är lättast att ersätta?

– Det stämmer. Till exempel en sjuksköterska på IVA har en speciell utbildning, och detsamma gäller på operation. När vi får mer vaccin tar vi såklart epidemiavdelningen.

– Alla är viktiga och ingen kommer lämnas ute, säger Marianne Kondrup.

ANNONS