Vaccindoserna finns fortfarande kvar efter frysfiaskot

De 241 vaccindoser som frystes på fel sätt vid transporten står fortfarande i kylen hos Region Halland och väntar på beslut om sitt slutgiltiga öde. Samtidigt meddelar Apoteket nu att de förändrar sina transportrutiner efter händelsen.

ANNONS
|

Det var den 21 januari som det uppdagades att något hade gått snett vid transporten av vaccin till ett antal regioner, däribland Halland. Vaccinationen av personalen på länets sjukhus blåstes hastigt av medan frågan undersöktes. De aktuella vaccindoserna från tillverkaren Moderna hade fraktats ut till regionerna av Apoteket AB och dess underleverantör. Vaccindoserna hade under resan råkat frysas ned till en lägre temperatur än de rekommenderade 20-40 minusgraderna.

Frågan utreddes av Läkemedelsverket som kom med beskedet att de 159 anställda i Region Halland som redan fått vaccinet inte behöver vaccineras om, men att resterande doser av vaccinet skulle kasseras. Detta eftersom gummimembranet på de ampull som innehåller vaccinet kunde ha skadats av den för djupa nedfrysningen.

ANNONS

Men beslutet att slänga vaccindoserna ifrågasattes bland annat av den namnkunniga bakteriologen Agnes Wold, som i en intervju med HN erbjöd sig att ta hand om de doser som riskerade att slängas.

Nu visar det sig att de 241 överblivna vaccindoserna hos Region Halland fortfarande finns kvar – de står i kylen. Det berättar Läkemedelsenhetens chef Patrik Olsson.

– Vaccinet håller sig i 30 dagar i kylskåp och därför har vi ännu inte behövt fatta ett slutligt beslut om att kassera dem, säger han.

Så det innebär att det finns en möjlighet att doserna skulle kunna komma att användas ändå?

– Den möjligheten finns. Men det är inget beslut vi fattar själva i så fall utan detta är något som vi har en dialog med de övriga drabbade regionerna kring, säger Patrik Olsson.

Apoteket meddelar nu att man ändrar sina transportrutiner efter händelsen.

– Eftersom något uppenbarligen har gått fel vid transporterna så ser vi över våra rutiner i samråd med de drabbade regionerna. Det handlar bland annat om att eventuellt byta ut den sorts emballage som doserna fraktats i, berättar Apotekets pressansvarige Magnus Frisk.

Apoteket räknar med att kunna ha de nya transportrutinerna på plats i tid tills dess att nästa leverans av Moderna-vaccin anländer till Sverige.

ANNONS
ANNONS