Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Vaccinbokningen för sista fasen kan öppna inom två veckor

Fas 4 kan släppas på för bokning under de närmsta två veckorna. Samtidigt märker Region Halland att intresset i de senast påsläppta grupperna har mattats av.

Just nu pågår bokningen för vaccination mot covid-19 för personer mellan 18-59 år som tillhör någon av riskgrupperna som prioriteras i fas 3. På måndag släpps den sista gruppen på.

”Halland ligger bra till i vaccinationsinsatsen och har en god täckningsgrad av de grupper som hittills släppts på. Hur snabbt vi går fram handlar om hur vaccintillgången ser ut, att vi ligger i takt med faserna i hela regionen och att vi sett att vi nått de prioriterade grupperna i rätt ordning”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Fas 4, som är den sista och största gruppen, närmar sig. Just nu justeras vaccinationsplaneringen för de olika släppen, som kommer att ske i åldersordning. Region Hallands förhoppning är att fas 4 kan öppnas upp för bokning inom två veckor.

”Utifrån hur bokningsläge och vaccinationstillgång ser ut just nu, tror vi att vi kommer kunna öppna upp för bokning i fas fyra under de närmaste två veckorna.”

Sedan i måndags har hittills 6210 bokningar gjorts, både digitalt och per telefon. Regionen kan konstatera att intresset i de senast påsläppta grupperna är något mattare jämfört med tidigare släpp. Därför vill de påminna om att de som kan boka nu säkrar en tid för vaccination innan nästa fas släpps på.

Hade ni förväntat er fler bokningar än de 6210?

– Det är svårt att säga vad man ska räkna med, men vi var tvungna att ta höjd för att intresset skulle vara lika högt samt flexibilitet att släppa på snabbare om det inte var så. Det visade sig att intresset inte var riktigt lika högt när släppen gjordes, som det varit vid tidigare släpp, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Det verkar finnas gott om tider på till exempel Halmstad arena, medan det är desto längre köer till vårdcentralerna. Vad tror ni att det beror på?

– Vi tror att det kan handla om att det är en mer okänd utbudspunkt och att många väljer en vårdcentral som ligger nära. Vårdcentralerna kan boka in även på arenan om det är ett alternativ och där finns fortfarande lediga tider nästa vecka för den som önskar, säger Johanna Wiechel-Steier.