Ordningsvakter tillåts inte vid vaccinationslokaler.
Ordningsvakter tillåts inte vid vaccinationslokaler. Bild: Stefan Bennhage

Vaccinationslokaler får inte använda ordningsvakter

Polisen säger nej till Region Hallands önskemål om att använda ordningsvakter vid sina vaccinationslokaler. Trots att lokalpolisområdena är positiva.

ANNONS
LocationHalland||

Region Halland ser ett behov av ordningsvakter vid sina vaccinationslokaler. För att få anlita sådana behövs tillstånd från polisen. I ansökan beskrev Region Halland att de planerar att hantera upp till 120 patienter i timmen.

”Det kommer att utgöra en stor press på vaccinationscentralerna och minsta störning kommer att leda till frustration bland medborgare som får vänta eller har kommit förgäves.”

Väktare har mindre befogenheter

Region Halland ser inte att en säker vaccination kan genomföras om de endast har tillgång till väktare och värdar eftersom dessa kommer att behöva kalla på polis vid incidenter som ligger utanför deras befogenheter.

– Ordningsvakter har rätt att avvisa eller avlägsna personer som stör eller utgör en fara för ordningen. Väktare kan gripa in först efter att något har hänt, säger Georg Schwarz, säkerhetsstrateg i Region Halland.

ANNONS

Kommunernas lokalpolisområden ställer sig positiva till att låta Region Halland använda sig av ordningsvakter. I sina yttranden skriver de att de inte har någon möjlighet med ständig närvaro på vaccinationsplatsen. ”Andra ärenden och hög arbetsbelastning kan medföra att framkörningstiden kan variera.”

”Finns inget behov”

Polisområde Halland är däremot av en annan uppfattning och avstyrker ansökan. Anledningen är att de inte anser att det finns ett särskilt behov av ordningshållning på den sökta platsen.

– Det är lite spännande att polisen säger emot sig själv, säger Georg Schwarz.

Just nu håller en jurist på att titta på frågan för att se om beslutet ska överklagas. Det börjar att dra ihop sig för vaccinationslokalerna står i begrepp att öppna. Redan på tisdag öppnas Halmstad Arena, då med enbart väktare på plats. Framåt vecka 18-19 öppnar övriga.

– Vi ser gärna ett avgörande innan dess.

Känner personalen oro inför hur det ska bli med ordningen nu när ordningsvakter inte tillåts?

– Nej, ingen jätteoro skulle jag säga.

Frågan är aktuell i hela Sverige. De flesta har fått avslag och det har att göra med hur lagstiftningen är utformad.

– Kanske behövs det ett inspel från regeringen, säger Georg Schwarz.

LÄS MER:Inga ändringar i Region Hallands vaccinationsplan

LÄS MER:Större vaccinationslokaler kan öppna upp redan i mars

LÄS MER:Arenor och konserthus öppnar för vaccinering

LÄS MER:FHM: Nio av tio vill vaccinera sig

ANNONS