Vaccinationscentralerna i Halland behöver öppnas igen

För en dryg månad sedan packades vaccinationscentralerna i Halland ihop då en stor del av den vuxna befolkningen hunnit bli färdigvaccinerade. Efter nya besked om en tredje dos för fler behöver de nu öppna igen.

ANNONS
|

På Region Hallands fyra stora vaccinationscentraler i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka delades tusentals vaccindoser ut varje dag mellan maj och september. När behovet var så gott som mättat avvecklades verksamheten. Men nu behöver vaccinationscentralerna öppna igen, något som P4 Halland var först med att rapportera om.

Sedan Folkhälsomyndigheten kom med beskedet att alla över 16 år ska rekommenderas en påfyllnadsdos av vaccinet har regionen behövt tänka om. Nu är det åter igen en stor grupp människor som behöver vaccineras under en begränsad period.

– Nu har vi fått riktlinjerna om att erbjuda en tredje dos till 65-plus som är en stor grupp. Vi vill också ha möjligheten att vaccinera så många barn som möjligt, så beslutet beror på en kombination av detta, säger Bibi Estev, områdeschef för pandemiuppdrag inom Region Halland.

ANNONS

Arenorna är upptagna

Än är det inte spikat i vilka lokaler vaccinationscentralerna kommer kunna öppna. Möjligheterna ser goda ut att kunna husera i det gamla biblioteket i Falkenberg igen eftersom lokalen står tom. På de övriga orterna där centralerna byggdes upp i idrottsarenor som då knappt användes ser det svårare ut.

– Vi har en dialog med olika entreprenörer. Eftersom arenorna har evenemang inbokade tittar vi på alternativa lokaler, säger Bibi Estev.

Det är inte särskilt länge sedan vaccinationscentralerna stängdes, var det ett förhastat beslut?

– Det var ett vägval vi behövde göra utifrån hur vi använder våra personalresurser. Då hade vi behövt titta på nya lokaler ändå och det var inte läge för det. Det vi gjorde var att bevara materialet i fall vi skulle behöva öppna igen.

Kommer vaccinationscentraler behövas under en längre tid?

– Vi får nog ha lite is i magen. Jag kan tänka mig att vi behöver vänta in besked om hur Folkhälsomyndigheten vill ha det i framtiden. Som läget är nu ska vi vaccinera över 50 000 som är 65-plus och vi vill också ge möjlighet till de som ännu inte är vaccinerade.

Än finns inget besked om när vaccinationscentralerna kommer vara igång igen. Bibi Estev räknar med att det även denna gång kommer krävas förbokade tider för vaccination på centralerna medan vårdcentralerna kan erbjuda drop in-vaccinering.

ANNONS

ANNONS